Förflytta dig till innehållet

Pargaskille ska köra junior-VM

Tränat extra. Magnus Karlsson har tränat extra inför junior-VM. Pappa Henrik Karlsson håller koll på läget. Foto: Mikael Heinrichs

Det är full rulle vid träningsområdet i Hoggais i Pargas då sex av de åtta aktiva Pargasåkarna genomför ett av de två veckovisa gemensamma passen.

Den här tisdagens pass är såtillvida speciellt att en av killarna, 12-åriga Magnus Karlsson, åker iväg till danska Viborg i helgen. Han ska nämligen tävla i VM mot de allra bästa i världen, en chans som kanske inte upprepar sig senare i karriären.

Biketrial

  • Grenen lanserades på allvar i Finland under slutet av 1990-talet.
  • Kari och sonen Mika Mäkinen från Pargas hörde till pionjärerna.
  • Målet är att klara av olika etapper med hinder på så få felpoäng som möjligt.
  • Felpoäng får man t.ex. om foten eller någon annan del än däcket på cykeln tar i marken.
  • Maxtiden för att klara av en etapp är två minuter, efter det får man felpoäng för varje påbörjad 10 sekundersöverskridning.
  • En vanlig tävling går på 6 etapper som körs tre gånger.
  • Tävlingarna ordnas i sju klasser: C-öppen, C-allmän, C-super, B, A, Elite och flickor.

Cykeln som används är allt annat än en vanlig cykel. Den är extremt lätt, ca 8 kg, och saknar till exempel sits helt och hållet. Bromssystemet är oftast hydrauliskt och ytterst effektivt. Det finns endast en växel.

Vad består utrustningen i övrigt av?
– Jag har knä- och benskydd, ryggpansar, skor, handskar och förstås hjälm, berättar nioåriga Roomeo Iinatti.

Juniorcyklarna är 20-tumscyklar, men det finns också modeller med 26 tums däck. Som ny kan en cykel kosta allt mellan 700–2 500 euro, men begagnade hittar man billigare.

VM-tävlingarna i Danmark samlar de bästa åkarna från världens alla hörn. Pargasbon Magnus Karlsson har sällskap av sex andra finländare i VM.

Är du nervös inför VM?
– Jo, jättenervös faktiskt. Jag har nog tränat en del extra med tanke på de här tävlingarna. Jag har tidigare tävlat en del i Sverige, men inte vid så här stora tävlingar.

Vad är din målsättning i tävlingarna?
– Bara jag inte blir sist är jag jätteglad. Motståndet kommer att vara hur tufft som helst.

På fredag körs en lagtävling medan de individuella tävlingarna inleds på lördag. De bästa i varje klass tar sig sedan vidare till söndagens finalpass.

– Hela familjen åker förstås med och hejar, berättar pappa Henrik Karlsson.

Vad är bäst med den här grenen?
– Jag tycker inte om att sitta inne framför datorn, utan gillar att vara utomhus. Förutom de gemensamma träningarna övar jag dagligen hemma, säger Magnus Karlsson.

14-åriga Samuel Engroos hör till de mest erfarna åkarna. Han har sysslat med biketrial i nio års tid. Han tävlar i år tillsammans med Karlsson i A-klassen som är den näst högsta nivån.
– Det känns bra då man varit med så pass länge och ändå hela tiden lär sig mera, säger Engroos.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter