Förflytta dig till innehållet

Pargasbon Anders Helenius ser till att det blir humor på svenska under årets stand up-festival i Åbo

Ståuppkomiker på scenen

Komikern och Pargasbon Anders Helenius ser till att det blir stand up på svenska i Åbo i helgen. Foto: Jaakko Manninen


Det har varit lite si och så med de svenskspråkiga inslagen i de senaste årens program för Stand Up Turku, men i år blir det återigen en helkväll med humor på svenska. Och en som är värd för – och uppträder i – lördagens show på Åbo svenska teater är ett välbekant ansikte: Pargasbon Anders Helenius. Stand up Turku känns hemtamt i dubbel bemärkelse.
– Nu är det inte så lång väg till jobbet och jag har faktiskt varit hustomte under alla år som festivalen arrangerats. I någon form har jag alltid varit med, säger Helenius.

Stand up på svenska hör inte till vanligheterna

Under kvällen på Åbo svenska teater uppträder även Jaakko Saariluoma och svenske Tobias Persson.
– Det är inte så ofta som det går att se stand up på svenska i Åbo. Tobias Persson är väldigt trevlig, han har en medryckande personlighet så jag rekommenderar verkligen att folk kommer och tittar på honom – och oss andra, fortsätter Helenius.

Humorn färgar stadsbilden

Men Stand up Turku är förstås betydligt större än lördagskvällen på Åbo svenska teater. Aalto, Dynamo, Turun kaupunginteatteri och Logomo är andra spelplatser för stå uppkomiken där bland annat Jukka Lindström, Eeva Vekki och André Wickström kommer att försöka roa publiken.
Exempelvis kommer Anders Helenius hinna med en show på finska också.
– Efter att jag är klar på Åbo svenska teatern springer jag till Dynamo och kör en show där också, fortsätter han.
Helenius tycker att festivalen brukar färga av sig på stadsbilden.
– Det blir en trevlig stämning och syns i gatubilden när folk väller ut från de olika krogarna för att gå till nästa och se mer stand up där.

Stand up Turku ordnas 27–29.9.

Peter Alexis
nyheter@aumedia.fi

 

 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter