Förflytta dig till innehållet

Pargasbo: Varför har Bläsnäskällan fått förfalla?

På huk vid röret. Där borde vattnet rinna ut, säger Olav Granström, men det sipprar ut lite här och där i terrängen. Foto; Anja Kuusisto


Pargasbon Olav Granström är ledsen över Bläsnäskällans öde.
Han tycker det är synd och skam att en naturlig grundvattenkälla med långa anor inte sköts om; ogräset växer högt i omgivningen och själva uppsamlingsröret som ska leda vattnet från källan är torrt.
Källan har inte sinat, men istället för i röret sipprar vatten ut lite här och där i omgivningen.
Källan som ligger vid Bläsnäs simstrand i Pargas är bekant för många Pargasbor men i dagens läge är det ingen som utnyttjar den, vattnet blir onåbart.
– Det här har varit en så vacker plats, och ännu för några år sedan var omgivningen omskött av Rotary. Jag har inte sakkunskapen att bedöma om det är stadens sanering, med att bygga uppsamlingsröret, eller vad som har gått fel, men det känns svagt att det har fått gå därhän att källan förfaller. Källan, ”Keeldån” på Pargasmål, har en så lång historia, säger Granström.
Hans pappa är uppvuxen i Bläsnäs så Olav har hört historier från många decennier tillbaka om hur folk hämtade vatten från källan, och även berättelser om tider då bykbaljor radades upp i sluttningen.
– Också jag och min fru hämtade i många år dricksvatten härifrån och jag minns sorlet när man närmade sig, här stod nästan alltid folk i kö. Det är en stämningsfull plats och den väcker nostalgiska minnen.
– Men jag tycker att även om vi i dag i Pargas har bra dricksvatten ur kranen, borde den här platsen tas om hand bättre.
Bredvid källan finns en tavla som visar resultaten av vattenprover tagna 2008. Vattnet visade rikliga järn- och manganhalter.
– Kraven på dricksvatten är förstås andra i dagens värld än för femtio år sen, men måste man ens ta vattenprover? Om källan porlade i dag kunde här kanske finnas någon slags ”på egen risk”-skylt istället, funderar Granström.
Läs också: Stadens kommentar om Bläsnäs källan
Läs också: Pargas Rotarys insats var planteringarna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter