Paavo Nurmi Games nådde rekordhög nivå – rankas 20:e i världen

Bild på herranras 100m lopp under Paavo Nurmi Games 2019 i Åbo
Mike Rodgers och Justin Gatlin hörde till de största namnen under sommarens Paavo Nurmi Games. Foto: Ville Poutanen

Paavo Nurmi Games har nått en rekordhög position i det internationella friidrottsförbundet IAAF:s ranking av internationella friidrottstävlingar.

Efter Diamond League-tävlingen i Bryssel förra helgen hittas Paavo Nurmi Games på 20:e plats i år.

Högre än så har tävlingen aldrig rankats. I fjol landade tävlingen på en 32:a plats. Efter Diamond League i Bryssel är inga stora förändringar i listan att vänta i år, eftersom det var den sista stora tävlingen innan VM.

Rankingen baserar sig dels på de deltagande idrottarnas rankingpoäng, dels på resultaten som de stod för under tävlingen.

I år lockade Paavo Nurmi games världsnamn som Anita Wlodarczyk, Justin Gatlin och Daniel Ståhl.

Från och med 2020 kommer IAAF:s tävlingssystem att stöpas om. Antalet Diamond League-tävlingar sjunker från 14 till 12, och samtidigt införs tre nya tävlingsserier under den högsta.

Till nästa år hoppas Paavo Nurmi Games vara med i den näst högsta serien, som går under namnet World Athletics Continental Circuit Gold.

I den serien ska åtta tävlingar vara med. Paavo Nurmi Games är för tillfället en World Challenge-tävling, det vill säga ett snäpp under den högklassigaste serien Diamond League.

Paavo Nurmi Games har länge haft som uttalat mål på lång sikt att få Diamond League-status.

– Den drömmen kvarstår ännu, säger arrangörsföretaget PN Turku Oys vd Jari Salonen i ett pressmeddelande.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*