På hälsocentralen har Kanta blivit rutin

Diskuterar Kanta. Ansvariga sjukskötaren Janette Sundqvist tv och patienten Gunnel Fjäder vid Pargas hälsoccentral. Foto: Anja Kuusisto

Är du i Rovaniemi på vintersemester och inte minns om ditt recept är i kraft så att du kan skaffa mer medicin går du in på Kanta och kolla receptet.
Så här exemplifierar Janette Sundqvist, ansvarig sjukskötare vid Pargas hälsocentral, användningen av Kanta.

– Just det här med att dina patientuppgifter är nåbara var du än befinner dig är sådant som vi har fått positiv respons på. Skulle du bli medvetslös i skidbacken och föras till vård ser också vårdenheten som tar emot dig om du till exempel har epilepsi, diabetes eller något annat, tack vare att du har gett ditt samtycke i Kanta.

Det är nu drygt två år sedan Pargas hälsocentral tog i bruk nättjänsten Kanta, då bland de första hälsocentralerna i regionen.
I dag är Kanta rutin och vardag, och något som vårdaren hastigt kollar upp i den stund patienten anmäler sig.

– Vi ser genast om patienten har fått Kanta-information eller inte. Har den inte fått det kan den få muntlig information eller en broschyr, och vi uppmanar folk att registrera sig. Alldeles i början hade vi en kunddator vid mottagningen, men det visade sig att folk sällan hade sina nätbankkoder med och att datorn användes för allt möjligt annat.
Den datorn togs bort.

Under de två åren sedan Kanta infördes har procenten finländare som använder nätbank också stigit, men ännu har inte precis alla nätbankkoder.
– Det är en av systemets brister. Är de våra patienter finns deras uppgifter hos oss, men de som inte har nätbankskoder kan inte själva kolla sina patientuppgifter.

– En annan nackdel är som med alla elektroniska system, att de är sårbara. Det förekommer att det är strul med e-recepten eller annat.

– Sen är det bra att föräldrarna kan registrera sig som användare för sina barn upp till 10 år, men för 10–18-åringar finns ett glapp, då man bör ha egna nätbankskoder för kunna registrera sig, säger Sundqvist.

Trots de här bristerna anser hon att fördelarna med Kanta överväger, både för vårdpersonalen och patienterna.

– Många anlitar både privat och offentlig vård. Sen när de kommer till oss minns de inte vilka råd eller vilka mediciner de senast ordinerats, och då kan Kanta ha svaret.

Mer fakta om Kanta finns här.

LÄS OCKSÅ: ”Kanta ger mig insyn i min cancervård”

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*