Oscar Mattsson: Min plikt att komma hit

Hedrar offren. Gränsbevakaren Oscar Mattsson.

Vid salutorgets västra hörn växer ett ljus- och blomhav fram.

När ÅU besöker platsen vid 9-tiden på lördagsmorgonen står människor tyst och betraktar platsen. Någon går vidare, nya människor stannar till.

Folk dyker upp med blommor och ljus, väntar på sin tur ifall någon är före dem, och går sedan fram och lägger ner dem. På många ljus står hälsningar skrivna med tuschpenna.

En ung man går fram med ett ljus, och står sedan en lång stund tyst utanför stängslet.

Det visar sig vara gränsbevakaren Oscar Mattsson, hemma från Kimitoön men som nu mera ser Åbo som sin hemstad.

– När jag vaknade på morgonen kände jag att jag vill komma hit och minnas offren. Som ledig tjänsteman ser jag det också som min plikt.

Mattsson var hos en kompis utanför Åbo när han hörde om attacken. Han tog sig till staden och till torget, som var avstängt. Men han återkom senare på fredagskvällen.

Oscar Mattsson säger att han insett att något sådant här kommer att ske i något skede.

– Men inte var och varför. Finland är inget stort land med mycket makt i Europa, men det är svårt att säga vad som ”gått i huvudet” på den som gjorde det här.

Mattsson har också varit fredsbevarare i ett år, och konstaterar att han säkert har mer träning i snittmedborgaren i säkerhetstänk.

– Man har viss träning i hur man ska tänka och agera. Samtidigt sker ju sådant här så väldigt snabbt, säger han om attacken.

Växer fram. Åbo salutorgs västra hörn vid 9-tiden på lördagen. Foto: Jean Lindén

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

17:37: Texten uppdaterad – en uppgift om personen som knivhöggs vid platsen för ljushavet borttagen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*