Förflytta dig till innehållet

Osäker på hur julsoporna ska sorteras? Här har du sorteringsguiden!

Hur var det nu med fettet från julskinkan?  Foto: Johan Backas.


Aluminiumform, -folie och metallföremål: Aluminiumformar och -folier, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet, precis som andra metallföremål. Kom ihåg att nyårslyckor inte sorteras som metall utan som farligt avfall!
Adventskalender och chokladask: Adventskalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Plastdelarna och ‑omslaget kan sättas i plastförpackningsinsamlingen eller i brännbart avfall. Skyddspappret mellan lagren i chokladasken är brännbart avfall.
Amaryllis: Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfall eller i den egna kompostbehållaren. Mull får man inte laga i bioavfallet. Myllan kan hällas ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för brännbart avfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Växter och blommor är brännbart avfall ifall fastigheten inte har insamling av bioavfall eller en egen kompost.
Bakplåtspapper: Du vet väl att även bakplåtspapper får sättas i bioavfallet? Ifall bioavfall inte samlas in separat sorteras bakplåtspappren i kärlet för brännbart avfall.
Fyrverkeripjäser: Avfyrade fyrverkeripjäser, som är släckta och nedkylda, är brännbart avfall. Oanvända eller föråldrade fyrverkerier lämnas i första hand in till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.
Glöggburk: En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa kartongerna tätt ihop för att spara utrymme. Glöggflaskor i glas kan återvinnas som förpackningsglas. Flaskorna för vinglögg tas emot i butikernas returautomater. Kom ihåg att avlägsna korkar från både flaskor och kartongförpackningar. Sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.
Gravljus: Gravljus i glas sorteras i brännbart avfall, eftersom det värmetåliga glaset inte får sättas i glasförpackningsinsamlingen. Kärlet för brännbart avfall är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Om man återanvänder gravljus i glas genom att sätta i ett nytt ljus kan man minska på mängden avfall. Trasiga led-gravljus bör föras till insamlingspunkten för elapparater. Det går ingen avgift! Närmaste mottagningspunkten kan du kontrollera på adressen www.kierrätys.info.
Gåvoförpackning: Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar och styrox kan läggas i plastförpackningsinsamlingen eller i brännbart avfall. Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör i metallinsamlingskärlet.
Gåvopapper: Glänsande julklappspapper hör till kärlet för brännbart avfall, inte i returpapper. Också paketsnören är brännbart avfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att de använts.
Julgran: Avfallscentralerna och sorteringsstationerna tar emot julgranar utan avgift som ris- och kvistavfall. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Ifall du äger en plastgran som använts under en längre tid och börjar falla sönder, är metallinsamlingskärlet rätt adress för den. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall.
Julkort: Ifall du inte vill spara julkorten i minnenas låda sorteras de i pappersinsamlingen. Gamla julkort är också ett utmärkt pysselmaterial för tillverkning av nya julkort eller juldekorationer.
Ljusrester: Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. Annars hör ljusresterna i det brännbara avfallet.
Ljusserier: Söndriga led-ljus och ljusslingor ska föras till insamlingen av elapparater. Avgiftsfri mottagning av elapparater finns vid avfallscentralerna, sorteringsstationerna och Ekotorgen samt vid många större butiker.
Nyårslyckor: Tenn har inte fått inte säljas i Finland efter februari 2018. Trots namnet innehåller nyårslyckorna inte tenn, utan till största delen består de av miljöfarligt bly. Ifall du fortfarande har tenn hemma kan du föra dem till insamlingen för farligt avfall till avfallscentralerna, sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna. Istället för tenn kan du stöpa nyårslyckor av socker.
Onödig pryl: Gav julgubben dig helt onödiga ting? Donera onödiga saker till välgörenhet eller till återvinningscentralerna, kanske någon annan har glädje av dem.
Rosollförpackning: Ifall man köper till exempel färdig rosoll från butiken, skall rosollförpackningen i plast sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Skölj förpackningen vid behov med svalt vatten. Om varmt vatten eller diskmedel behövs för att få förpackningen ren, så lönar det sig att sortera den i brännbart avfall – detta sparar både energi och vatten. Plastförpackningar samlas vid vissa Rinki-ekopunkter. En del husbolag har insamlingskärl för förpackningsplast på den egna gården.
Skal från värmeljus: Aluminiumskal från värmeljus och uteljus blir råvara för nya metallprodukter då de läggs i kärlet för returmetall.
Skinkans ben: Matsvinnet minskar om man kokar till exempel ärtsoppa på skinkresterna efter jul. Stora ben hör hemma i det brännbara avfallet. Mindre ben, från till exempel kyckling, kan också läggas i bioavfallet.
Skinkfett och övriga stekfetter: Fett hör inte hemma i avloppet! Flytande fetter skall inte heller läggas i kärlet för bioavfall. Packa flytande fetter till exempel i en tom mjölkförpackning och lägg i det brännbara avfallet. Avsvalnat och fast skinkfett kan läggas i bioavfallet. I den egna kompostbehållaren kan man lägga också rinnande fetter, till exempel matolja.
Även i år kommer Skinktricket-jippot att arrangera insamlingsplatser för skinkfett vid bland annat varje K-Citymarket i Finland.
Det finns sammanlagt 230 insamlingspunkter runtom Finland. Skinktricket (på finska Kinkkutemppu) är ett samprojekt med 14 aktörer, initierat av Kemianteollisuus.
Målsättningen med jippot är att ge konsumenter ett konkret exempel på hur cirkulär ekonomi fungerar i vardagen.
Under julen 2018 ombeds konsumenter att hämta stekfettet från julskinkan till insamlingspunkterna under insamlingstiden 20.12.2018–7.1.2019.
Nestes raffinaderi i Borgå använder sedan det insamlade stekfettet som råvara vid tillverkning av förnybar diesel.
Intäkterna från försäljningen av dieseloljan som tillverkats av skinkfettet doneras till välgörenhet. Insamlingsplatser och mer information om kampanjen på adressen www.kinkkutemppu.fi.
Söndrig leksak eller vara: Trasiga leksaker, prydnader och grejer är vanligtvis brännbart avfall. Kärlet för brännbart avfall är rätt plats även för produkter av PVC-plast. PVC-plast märks med siffran 03 eller 3. Allt dagligt brännbart avfall insamlat från Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) område utnyttjas för produktion av el och värme. Kom dock ihåg att leksaker och apparater med batteri, ackumulator eller elledning bör föras till mottagningen för elapparater – det går ingen avgift! Närmaste mottagningspunkten kan du kontrollera på adressen www.kierrätys.info.
Tomtebloss: Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat.
Fler sorteringsinstruktioner finns i Avfallets ABC som Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) upprätthåller.
Genom att använda ordsökningen kan man söka rätt sorteringsinstruktion till så gott som allt avfall. Avfallets ABC finns på adressen www.lsjh.fi/sv/abc
Guiden är uppgjord på basis av instruktioner från Sydvästra Finlands Avfallsservice.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter