Öröskandalen: Salonen petas från Kimitoöns revisionsnämnd?

Kimitoöns revisionsnämnd vill att ett tillfälligt utskott reder ut och säkerställer nämndens förtroende och praktiska verksamhetsförmåga.

Ärendet kommer upp i kommunstyrelsen på måndag och ska också behandlas i kommunfullmäktige.

Förtroendekrisen bottnar i ett blogginlägg som viceordförande Janne Salonen (obunden) skrev i januari i år.

I blogginlägget redogjorde och ifrågasatte Salonen den mängd alkohol som Kimitoöns kommun hade köpt och tagit med till ett seminarium för förtroendevalda och tjänstemän på Örö i fjol höstas.

Revisionsnämnden ogillade att Salonen, utan att de andra i nämnden kände till det på förhand, tog reda på och ifrågasatte i media formerna och kostnaderna för seminariet.

Salonens förfaringssätt är inte förenligt med god sed eller de interna spelregler man i nämnden kommit överens om, står det i beredningen.

Enligt revisionsnämnden ledde Salonens agerande till betydande negativ publicitet för kommunen.

Ur beredningen framgår vidare att fullmäktiges förtroende för revisionsnämnden har rubbats. Det här eftersom fullmäktige står i överordnad position till revisionsnämnden. Dess verksamhet ska inte vara föremål för nämndens utvärdering.

Förtroendet internt har också rubbats, anser man,  eftersom Salonen inte följt allmän praxis.

 

En kommentar

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*