Ordentlig torka gjorde gott för säden i Sydvästra Finland

Peter Fritzén. Finska Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare. ÅU-foto

År 2016 kom det mindre än 500 millimeter regn i Sydvästra Finland. Det är relativt ovanligt med så pass mycket torka – det sker en gång vart 10:e–30:e år.

För sädodlarna blev det torra året sist och slutligen relativt lyckat.

– Man kan relativt entydigt säga att det har varit en fördel, det blev en normal skörd, säger Finska Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare Peter Fritzén, som bor på Kimitoön men har sitt kontor i Åbo. Hans kundkrets finns till största delen i Åboland.

Att sätta ner höstsäden gick också helt okej och broddarna ser bättre ut än på många år. Torrare väder är bättre än för mycket väta med tanke på markstruktur och packningsskador. Även om det leder till att jordbrukarna tvingas bruka mer bränsle, säger Fritzén.

– De broddar som syns nu ser riktigt välmående ut, konstaterar Fritzén.

Men nu behövs det snö på frusen mark för att broddarna ska lyckas övervintra. Mot slutet av veckan utlovas upp till minus 18. Blir det kallare än minus 20 och broddarna saknar snö så kan de ta skada.

Det behövs inte mer än fem centimeter snö, så läget är lovande då det redan singlat ner snöflingor, konstaterar Fritzén.

Det finns också risk för brist på grundvatten senare i år om det inte kommer tillräckligt med snö.

– Men vi är ungefär halvvägs med vintern nu så det går inte att säga något exakt. Vårvintern med omväxlande temperaturer från plus 10 till minus 10 kan vara ödesdigert för höstsädbroddarna, säger Fritzén.

Vete, råg, raps samt en del ryps och någon enstaka kornsådd är den säd som sås på hösten och kan övervintra i Finland.

– Om höstsådden lyckas bra är den bättre än vårsådden, säger Fritzén.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*