Förflytta dig till innehållet

Omtyckt tidsresa till 1800-talets Åbo flyttade till slottet – materialet kan användas vid stadens nya historiska museum om tio år

 

Cecilia Gustafsson är guide på Åbo slott och utställningen ”Turku goes 1812”. Foto: Fredrik Häggman


Missade du möjligheten att resa tillbaka till Åbo, som det såg ut före branden? Då har du chansen igen i sommar.
Utställningen ”Turku goes 1812”, som hölls på tillfällig basis i mars, har flyttat till Åbo slott och håller öppet hela sommaren.
Tidsresan är en egentligen ett besök i en virtuell modell av Gamla Stortorget, som det såg ut den 22 november 1812. Med hjälp av 3D-glasögon kan man vandra på torget, bekanta sig med den dåtida arkitekturen och se digitaliserade historiska föremål.
Den virtuella miljön rymmer bland annat det gamla rådhuset, Brinkalahuset och den gamla bron nedanför Katedralskolan. Den uppmärksamma kan också hitta ett exemplar av dagstidningen Åbo Tidningar liggande.
Till skillnad från i dag är ån fylld av skepp och i solnedgången bildas en silhuett av skorstensröken över hustaken.

Förändringar utifrån respons

Den virtuella världen är lika stor som under popup-utställningen i våras, men utgående från kundresponsen har vissa förändringar gjorts. Bland annat kan man nu välja mellan att röra sig fritt eller att bekanta sig med världen med en guide.
Dessutom är rundvandringarna längre än tidigare.
– Man kan också få mera information om arkitekturen än tidigare. Det var många som önskade få veta mer om de gamla husen kring Gamla stortorget, som är utformade helt som de var innan Åbo brand enligt den kunskap vi har om hur stan såg ut då, berättar Joanna Kurth från Åbo museicentral.
Popup-utställningen i mars besöktes främst av Åbobor och folk från närregionen, berättar guiden Cecilia Gustafsson. Nu när utställningen finns i slottet och inte i centrum hoppas man på att också turisterna ska hitta dit.
Vilka reaktioner har utställningen väckt bland besökarna?
– Folk har varit överraskade av hur verkligt det känns när man har på 3D-glasögonen. Många har också förundrats över hur annorlunda staden såg ut innan Åbo brand.
Utställningen är öppen fram till den 31 augusti. Dagligen ges tre finskspråkiga guidningar och tre fria visningar. På torsdagar och söndagar ges svenskspråkiga visningar.

Virtuell verklighet

En datorsimulerad omgivning som simulerar äkta eller inbillade miljöer och låter oss agera och uppleva i dem.
Med så kallade VR-glasögon – VR för engelskans ”virtual reality” – kan man titta omkring sig på samma som var som helst annars.
Med särskilda handskar eller kontroller kan man röra vid eller ta tag i föremål.
Illusionen av verklighet kan stärkas på olika, sätt, med bland annat ljus och ljud.

Stortorget 1812. Den miljö som förstördes i branden 1827 har återskapats med hjälp av bland annat gamla fastighetsdokument. Foto: Åbo stad / Glue Collaboration

Virtuell värld kan användas på nya historiska museet

Under det kommande året ska ännu större delar av Åbo år 1812 återskapas för virtuella besök. I nästa skede kommer man att digitalisera Domkyrkområdet, Åbo slott och åstranden på båda sidor ända ner till Qwensels hus, ett av de hus som fortfarande finns kvar från den tiden.
Projektet ska vara klart 2020 och kommer att upphandlas i slutet av året.
Tanken är att kunna använda de virtuella världarna på det historiska muséet som Åbo stad planerar. Muséet kommer att stå klart 2029 och byggas bredvid Åbo slott.
– VR-upplevelsen bygger på grundligt förarbete, och den information som vi har nu kan användas ännu då 2029 då man planerar det nya muséet, säger Joanna Kurth som leder projektet Historiskt museum till Åbo.
– Det betyder inte att man använder sig av VR-teknik då också, vi vet ju inte hur tekniken kommer att utvecklas. Men materialet om hur Åbo såg ut år 1812 finns kvar.
Planeringen av museet är ännu i startgroparna. I våras klarnade det var det kommer att byggas och under hösten ska en idétävling utlysas för planeringen av området.
– Vi har ett grundläggande koncept för museet, men processen är lång. Museet ska bestå av berättelser om Åbos och Finlands historia, på ett sätt som inte konkurrerar med de muséer vi redan har i Åbo. En grundläggande tanke är att satsa på utställningar som involverar besökaren. Vi ska inte ställa ut några vitrinskåp med gamla föremål, det är något vi har talat om.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter