Förflytta dig till innehållet

Omfattande utredning görs om migrationen i skärgården

Gullkrona i Åbolands skärgård. ÅU-foto


Nätverket kring det nordiska skärgårdssamarbetet har startat en undersökning för att ta reda på migrationsrörelser i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdskommuner.
Skärgårdarna har utmaningar med den allt åldrande befolkningen och ett minskat antal kvinnor.
Avsikten med projektet är att ta reda på vad som på ett avgörande sätt har inverkat på boendevillkor och flyttningsrörelser i skärgårdarna.
Man vill också kartlägga de faktorer som är avgörande för invånares trivsel eller påverkar deras möjligheter och förutsättningar att bo och leva i skärgården.
En enkät kommer att skickas ut till personer i åldern 20–65 år som bor i skärgården eller de som flyttat ut.
Alla kommer att kontaktas per post men själva enkäten fylls i elektroniskt.
Den har utarbetats i samarbete med Yrkeshögskolan Novia, Finlands migrationsinstitut, Åbo Akademi och Stockholms läns landsting.
Någon undersökning av den här omfattningen har inte gjorts tidigare.
Tanken är att resultatet kan nyttjas av kommuner och andra aktörer för praktiska åtgärder och strategisk planering kring en livskraftig och hållbar boendemiljö i skärgårdarna.
Enkäten har förberetts genom en förstudie där studerande vid Novia i fjol våras besökte samtliga skärgårdar och utförde intervjuer.
Senare i vår arrangeras workshops i de tre skärgårdarna där lokala invånare, tjänstemän och beslutsfattare får tar del av resultatet och slutsatserna av enkäterna.
Samarbetsparter i det nordiska skärgårdssamarbetet är Egentliga Finlands förbund, Nylands förbund samt NMT-centralerna i Egentliga Finland och Nyland, Ålands Landskapsregering, Ålands skärgårdskommuner, länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala, Stockholms läns landsting, Skärgårdsstiftelsen, Regionförbundet Sörmland och Region Östergötland.
Avsikten med samarbetet är att utbyta erfarenheter och driva skärgårdsfrågor av gemensamt intresse.
Samarbetet är en del av Nordens tolv gränskommittéer som är Nordiska ministerrådets verktyg för att avskaffa gränshinder.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter