Oklart hur Kimitoön ska tolka domstol i vindkraftsfråga

Kommer dörren någonsin att öppnas till ett stort vindkraftverk på Kimitoön? Fortfarande återstår mycket att reda ut.

Kimitoöns kommun har ännu inte beslutat om man överklagar utlåtandet från Åbo förvaltningsdomstol förra veckan.
Det gick ut på att fullmäktiges ja till Nordanå-Lövböle vindpark var olagligt eftersom dåvarande infrachefen – själv markägare i området – satt med i fullmäktigesalen.

– Jag tror inte vi överklagar men inget är bestämt. Kommunstyrelsen har ju inte haft något möte sedan utlåtandet kom, säger styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP).

Om ni inte överklagar så kan existerande vindparksplan tas till fullmäktige på nytt?

– Det vet jag inte om går. Det beror på om den kan anses tillräckligt beredd. Vi måste ta reda på om några direktiv har ändrats sedan den gjordes, i så fall behövs nya utredningar, säger Liljeqvist.

Det är den 24 januari som kommunstyrelsen möts. Kommundirektör Anneli Pahta – jurist till utbildningen – är föredragande där.

– Nu gäller det att få veta om domstolens beslut betyder att vindparksplanen inte alls gäller längre. I så fall är det inte kommunens sak att försöka driva Nordanå-Lövböleplanen framåt. Efter att ha konsulterat experter tror jag detta är rätta tolkningen, att planen inte längre anses gälla.

– Men om domstolens utlåtande ska tolkas så att planen fortfarande gäller så är det kommunens sak att föra den framåt och rätta till det som behöver korrigeras. Vi måste vara övertygade om vilken tolkning som är rätt, det är ingen idé att göra några formella fel, säger Pahta.

Anneli Pahta.

Bolaget som vill bygga 29 vindkraftverk i Nordanå-Lövböle, det vill säga Egentliga Finlands Energi Ab (EFE), meddelade i tisdags att man önskar en paus – time out – i kommunens behandling av ansökningarna om bygglov för de 29 möllorna. Detta då man inom EFE vill analysera den situation som uppkom efter Åbo förvaltningsdomstols utlåtande.

Rune Friman.
Rune Friman.

Fri samverkans Rune Friman anser att EFE måste ta om alla utredningar, bullermodelleringar med mera om bolaget fortfarande vill bygga vindparken.

– Det var i december 2014 som fullmäktige sade ja till Nordanå-Lövböle men då hade planeringen pågått i flera år. Många direktiv har ändrat sedan dess. Och social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar numera 2000 meter som skyddsgräns. Då planeringen inleddes ansågs redan 1500 m – som vi ville ha – som ett väldigt väl tilltaget skyddsavstånd, säger Friman.

– Beträffande de andra planerade vindparkerna, Gräsböle och Olofsgård, som nu är på is, tycker jag fullmäktige borde fatta ett beslut om att de planerna är avslutade. Så att de som bor där skulle slippa oroa sig, säger han.

Med andra ord fortsätter vindkraftsdiskussionerna.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*