Nytt med e-tjänster vid Pargas hälsocentral

Boka vårdtiden över nätet. I Pargas är det nu möjligt att boka tid för injektioner, öronkontroller med mera över nätet.

Rätt få Pargasbor har ännu tagit i bruk den nya e-tjänsten som hälsovården i Pargas upprätthåller. Vårdpersonalen är övertygad om att systemet blir populärt, bara folk lär sig använda det.
– Det är inte svårt, men det tar ett tag att få folk att vänja sig med något nytt, säger ansvariga sjukskötaren Janette Sundqvist vid Pargas hälsocentral.

Då nättjänsten Kanta har slagit igenom bra, bäddar det också för den här e-tjänsten. E-tjänsten är stadens egen och fungerar framförallt som en tidsbokning över nätet.

Någon större drajv för  att göra e-tjänsterna mer kända har man inte ännu haft, men en länk till dem finns på ingångssidan till Pargas stads webb. Under snabblänkar hittar man de elektroniska hälsovårdstjänsterna.
– Sedan gäller det att logga in med sina nätbankkoder och att ge sitt samtycke till att tjänsterna används, säger Sundqvist.

Då jag inte hade använt e-tjänsten tidigare gör jag en koll: Inloggningen går som till nätbanken och sedan gäller det att gå vidare till samtyckesblanketten. Man får välja vad man samtycker till och jag samtycker gärna till att få meddelanden med påminnelser om en bokad tid.

I min exempelbokning väljer jag att vara kund vid hälsostationen i Houtskär och behöver en tid för en injektion. Programmet föreslår några datum bland vilka jag kan välja, och när jag har hittat en tid som passar gäller det att trycka: Boka.

E-tjänsterna ska inte användas för brådskande vård, säger Sundqvist.

–Inte heller för sårvård kan man boka tid över nätet. Det beror på att vi inte låter patienten avgöra om sårvården kräver en 15 eller 45 minuters tid. Men om du vet att du behöver en kontrolltid för en öroninflammation till dig själv eller ditt barn nästa vecka, är det här ett enkelt sätt att boka tiden, detsamma gäller injektioner, öronspolningar med mera.

När tiden är bokad ser man namnet på den sjukskötare man ska besöka och mottagningens adress. Det går också att skriva meddelanden till vårdpersonalen i programmet.
– Men man ska minnas att all kommunaktion far till journalen, så några extra hälsningar behövs inte här, ler Sundqvist.

LÄS OCKSÅ: På hälsocentralen har Kanta blivit rutin

LÄS OCKSÅ: ”Kanta ger mig insyn i min cancervård”

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*