Nytt hotell kan ersätta Hamburger Börs i Åbo

Går planerna i lås rivs hotellet Hamburger Börs för att ge plats åt ett nybygge. Tanken är att det nya hotellet byggs i jämnhöjd med grannfastigheten, den gulabruna byggnaden till höger på bilden. ÅU-foto

Det anrika hotellet Hamburger Börs i Åbo kan ha sett sina bästa dagar. Går planerna i lås rivs hotellet och ersätts av ett nybygge.

Bakom planerna står fastighetens ägare LähiTapiola och hotellkedjan Scandic Hotels.

Scandic Hotels blir ny hotelloperatör i Börskvarteret efter Turun osuuskauppa som i vår avstår från sin hotell- och restaurangverksamhet i fastigheten.

TOK:s hyresavtal med fastighetsägaren upphör i maj.

Scandic Hotels har tidigare meddelat att man tänker renovera hotellet och bygga nya hotellrum och restauranglokaler i fastigheten.

Nu vill man i stället riva och bygga nytt.

Åbo stad utarbetar för tillfället ett förslag till detaljplaneändring som möjliggör nybygget. Tanken är att det nya hotellet byggs i jämnhöjd med grannhuset i hörnet av Eriksgatan och Auragatan.

Åbo vadd har tidigare funnits i byggnaden som är skyddad.

Också den gamla börsbyggnaden i jugendstil vid Köpmansgatan är skyddad och bevaras.

Detaljplansförslaget omfattar hela Forumkvarteret.

Kvarteret som ligger strax intill Salutorget gränsar till Eriksgatan, Auragatan, Slottsgatan och Köpmansgatan. I kvarteret finns fyra tomtägare.

Planen tillåter också ett nybygge, ett bostadshus, inne på gården på tomten i hörnet av Auragatan och Slottsgatan.

Innergården i köpcentret Forum bevaras.

Förslaget till detaljplan för Forumkvarteret väntas bli klart i början av oktober då det läggs ut till påseende och skickas på utlåtanderunda.

Enligt stadsplaneringsarkitekt Christine Eskolin är målet att detaljplanen ska godkännas av stadsplanerings- och miljönämnden i höst.

Stadsfullmäktige har sista ordet.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*