Nygrén om barnskyddskrisen: Jag känner mig maktlös

ÅU-foto

Under de senaste två veckorna har krisen inom Pargas barnskydd fått allt större proportioner.
Från flera håll höjs röster för att Pargas stads ledning måste göra något för att stoppa flykten av kompetenta socialarbetare som av olika orsaker har valt att säga upp sig.

Många av dem som har slutat har vittnat om en arbetskultur som gör det omöjligt att jobba på ett etiskt och juridiskt hållbart sätt och om en arbetsledning som inte har varit sin uppgift mogen.
De som jobbar med barn- och ungdomar i familjehuset Ankaret har beskrivit en tystnadskultur inom staden där problemen förnekas och där de som för saken på tal tystas ner.

Patrik Nygrén hoppas att familjeenheten internt lyckas lösa krisen inom barnskyddet. ”Det finns ingen utifrån som kan göra det.” ÅU-foto

Som stadsdirektör har Patrik Nygrén ingen detaljerad insyn i barnskyddets arbetsmetoder, men den senaste veckan har han försökt sätta sig in i problematiken och också besökt familjeenheten.
Han har förstått att hela arbetssamfundet mår dåligt, men något entydigt svar på frågan varför situationen är så inflammerad eller varför så många har slutat har han ändå inte.

– Jag måste ärligt talat säga att jag inte vet. Och även om jag är den högsta chefen så känner jag mig maktlös inför det här.

– Men det är absolut inte enbart en ledningsfråga. Visst, en enkel lösning är att säga att allt blir bra med en bra chef, men frågan är mycket mer komplicerad än så.

Stadsstyrelsen valde i måndags pol.mag Sami Salmivirta till ny chef för familjeenheten i Pargas. Salmivirta jobbar i dag som ledande socialarbetare i Tavastehus.
Nygrén hoppas att den nya chefen tillsammans med de anställda lyckas vända skutan och skapa en fungerande arbetsgemenskap där de anställda trivs och arbetar för det gemsamma målet – barnets bästa.

– Det rätt så lilla teamet på 10–12 personer måste tillsammans med sin chef lösa det här på arbetsplatsnivå och skapa fungerande modeller. Det finns ingen utifrån som kan göra det.

Social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist har fått utstå mycket kritik den senaste tiden. Har du förtroende för henne?

– Ja, jag har förtroende för henne. Jag tror att också  social- och hälsovårdsnämndens ordförande och vice ordförande som har sett hur hon jobbar och som har en mer nyanserad bild av hennes jobb har det. Det är inte där skon klämmer.

Ordförande är Merja Fredriksson (SFP), vice ordförande Mika Wallin (Gröna).

Artikeln uppdaterad 24.3 kl 7.45 med ett förtydligande i Nygréns sista citat.

LÄS OCKSÅ: Familjeproffs har fått nog: Pargas måste lösa krisen inom barnskyddet

    Mamma: Pargas måste ta ansvar för barnskyddet

              Barnskyddet i Pargas får ny chef

      Sami Salmivirta är beredd att reda upp barnskyddskrisen i Pargas

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*