Nya misstänkta för terrordåden i Paris 2015

En man och en kvinna har delgivits misstanke om inblandning i terrordåden i Paris hösten 2015, uppger belgiska åklagare. De båda greps i en razzia i Bryssel på onsdagen.

Efter gripandet sitter mannen fortsatt frihetsberövad, misstänkt för delaktighet i terrorism, och för att ha tillverkat och använt sig av falska dokument.

Kvinnan är släppt men fortfarande misstänkt, också hon för att ha tillverkat och använt sig av falska dokument.

De två ska enligt ett pressmeddelande från åklagarna ha försett Khalid El Bakraoui med falska handlingar under förberedelserna av Parisattacken. El Bakraoui var en av de tre självmordsbombare som låg bakom terroristattacken i Bryssel i mars förra året.

Tillsammans med sin bror sprängde han sig själv på Zaventem-flygplatsen. Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter. Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistgruppen IS har tagit på sig.

Fredagen den 13 november 2015 slog beväpnade terrorister med kopplingar till IS till mot sex olika platser i en koordinerad attack i Paris.

Sammanlagt 130 personer dödades av terroristerna, varav 89 personer i konsertlokalen Bataclan, 19 vid restaurangen La Belle Équipe, 15 på restaurangen Le Petit Cambodge och närliggande baren Le Carillon, fem på pizzerian Casa Nostra, och en vid sportarenan Stade de France. Sju av gärningsmännen dödades också.

Omkring 350 personer skadades i Paris.

Salah Abdeslam har beskrivits som logistikern i attacken och uppfattningen har varit att han är den ende gärningsmannen som överlevde dåden. Abdeslam greps i en antiterrorräd i Bryssel i mars och sitter nu häktad i Frankrike i väntan på rättegång.

FNB–TT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*