Nya linjer: Korpoström-Örö och Hangö-Örö

Ms Amanda, På bilden har hon precis anlänt till sin nya hemhamn. Foto: Tore Johansson

I sommar händer något helt nytt i skärgårdstrafiken –  från Korpoström inleds trafik mot Örö.

Tore Johansson på Aspö har skaffat en snabbgående turistbåt. Det är ms Amanda som kan ta 34 personer, för regelbunden trafik från och med i vår några gånger per vecka. Rutten blir Korpoström-Aspö-Nötö-Bodö-Örö, med betoning på övernattning i Korpoström.

Förstås finns inkvartering också på de andra öarna, och passagerarna kan ta sig vidare enligt egna resplaner om så önskas.

– Det här är en helt privat satsning som jag gör i mitt nygrundade bolag Aspö Charters namn. Jag hoppas trafiken ska medföra många besök i ytterskärgårdens byar, säger Johansson.

Summersea. Under sommarsöndagarna startar hon från Hangö klockan 10. Priset blir 75 euro tur-retur, och laxsoppa serveras på vägen till Örö.

Från mitten av juni öppnar Marine Lines Oy en direktlinje Hangö-Örö, med sin båt Summersea.

–  Vi kan ta 150 passagerare, som under 2,5 timme får njuta av Hitis skärgård. Sedan blir det tre-fyra timmar på Örö innan vi återvänder, säger Jouko Tuomarmäki, sjökapten, ägare och vd i Marine Lines.

Rederiet har i 15 år kört från Hangö till Bengtskär och fortsätter med det – det är den huvudsakliga verksamheten – men utökar alltså nu med resor till Örö.

–  Jag tror absolut att det finns efterfrågan, Örö är så intressant. Dessutom är det så mycket enklare att komma från Helsingfors till Hangö än till Kasnäs och först där sätta sig på en båt. Till Hangö kan man komma också med tåg så man behöver inte ha egen bil heller, säger Tuomarmäki.

Han har själv gjort värnplikten på Örö så han känner ön väl, särskilt som han under två månader inte fick permission en enda gång.
– Någon kvällspermission var det inte heller tal om, för vart skulle man ha tagit sig?

Nu kommer Tuomarmäki att igen stifta bekantskap med Örö, men bara på söndagarna för oftare än så kommer den nya linjen inte att köras.

Marine Lines har 5-6 anställda sommartid och kör också till Russarö.

   Skulle det enligt dig behövas nya besöksmål med några års intervaller, så det fanns nytt att visa?

– Visst, men det finns just inga alternativ. Jussarö har blivit lite på sidan men annars vet jag just inte…Kanonerna på Bolax är fina men det är kanske något bara för de militärhistoriskt intresserade.

Jouko Tuomarmäki har bland annat varit skeppare på den åboländska Ringvägen och känner till de här farvattnen bra. Här med Bengtskär i bakgrunden

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*