Nya Lidl i Krossi fikar också efter skärgårdskunder

Bytte butik. Anu Lietzén har också tidigare varit Lidl-anställd och övergår nu till den nya affären i Krossi i S:t Karins. Foto: Anja Kuusisto

År 2002 etablerade sig Lidl i Finland och i S:t Karins öppnades då en av landets första Lidl-butiker med merparten utländska matprodukter. Butikskedjan väckte genast nyfikenhet, och så har det fortsatt.
När de anställda i Lidl i Krossi i S:t Karins har förberett affärens öppning har de fått märkt att många försöker komma in i en stängd affär. På onsdagskvällen öppnades dörren för 500 inbjudna gäster och på torsdagen börjar affärens normala öppethållning.

Åboregionen har därmed fått sin tionde Lidlbutik och S:t Karins sin andra, strategiskt belägen intill motorvägen och avtaget mot Pargas och skärgården. Det har fått många Pargasbor att fråga sig om stadens förhandlingar med affärskedjan nu är begravda.

– Man ska inte kasta yxan i sjön angående Pargas ännu, säger Janne Suikki, försäljningsdirektör för Lidl i södra Finland, men vi hoppas att de som kör till och från skärgården också hittar hit.

– Vi har förhandlat väldigt länge med Pargas. Vårt koncept överlag bygger på att hitta platser som är enkla att nå både för kunder och för varutransporter som sker sju dagar i veckan.

En Valintatalo-lokal finns också till salu i Pargas. Men när landets nät av närbutiker som mindre Siwa- och Valintatalo-butiker skärs ner är det generellt inte något som Lidl fikar efter.

– Den här Lidl i Krossi verkar i en tidigare affärslokal, men vanligen bygger vi eget.

På den 1400 kvadratmeter stora affärsytan fanns tidigare möbelaffären Asko. Denna butik känns betydligt större än den andra Lidl-butiken i S:t Karins, även om kvadratmeterytan i den inte är mycket mindre, 1200.

– Det är luftigare mellan gångarna här, det är hemligheten, säger regiondirektör Kalle Korpela. Och eftersom det här är en lite större affär har den delats in i sex korridorer.

Lidlbossar. Fr v butikschef Juha Tala, regiondirektör Kalle Korpela och försäljningsdirektör Janne Suikki. Foto: Anja Kuusisto

Flera av dem som jobbar i Lidl i Krossi har tidigare varit anställda i kedjans andra affärer.
– När de har flyttats över hit har vi istället anställt nya på andra håll, så dussinet nyanställningar har vi gjort under hösten 2016, säger Korpela.

Försäljningsdirektören Janne Suikki säger:
– Var följande Lidl i Åboregionen kommer vet jag inte, men det har hänt mycket sedan den förra i S:t Karins öppnade som en av landets första, nu öppnar vi nummer 157.

Varukonceptet har också förändrats, mer inhemskt finns med, och då den här journalisten minns hur man inte fick intervjua eller fotografera personalen överhuvudtaget år 2002 är det fritt fram nu. De inbjudna kunderna ryggar inte heller undan. Bland dem finns Hanna och Jouni Isotalo som besöker butiken med sina sju månader gamla tvillingar.

– Vi handlar lite nu och då i den andra Lidl, som ligger rätt nära vårt hem. Så blir det säkert också här, den här affären ligger intill arbetsresan.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*