Nu lyser det skapligt på Kimitoön

Skolvägen i Kimito. Gjordes om till en vacker ”bulevard” för ett par år sedan och fick då LED-lampor.

Nu börjar Kimitoöns vägbelysning vara i skick. Pengarna har framförallt gått åt till att byta kvicksilverarmaturer – som inte längre får säljas – till armaturer för högtrycksnatrium, med en inre del som senare kan bytas ut mot LED-lampor.

– Att gå in för högtrycksnatrium var en kompromiss, vi hade inte råd att direkt övergå till LED-lampor överallt. Dessutom är det orange skenet från högtrycksnatriumlampor effektivare åtminstone i dimma, säger Frida Vuorio, planeringsingenjör vid Kimitoöns kommun.

Hon har planerat så många som möjligt av arbetena själv, efter att först ha skaffat sig insikt i hur man räknar.

– För statens vägar så som Söderlångviksvägen och Vretavägen var vi tvungna att anlita konsulter, statliga vägar  kräver en mer detaljerad planering. Sedan behövdes en viss konsulthjälp också annars men i huvudsak har jag gjort uträkningarna själv, för att spara, säger Vuorio.

Hennes avdelning – den samhällstekniska – har ansvar för cirka 2000 ljuspunkter, men då är inte skolgårdar, motionsspår eller dylikt med utan bara vägar och parker.

– Ungefär 650.000 euro har satsats sedan 2012. Utgångsläget var brokigt. I Dalsbruk fanns det gott om ruttna stolpar som måste bytas ut. Dessutom förnyades vägbelysningen i Tordalen och Sabbels, och vid nya Tyskaholmsbron på Valsverksvägen behövdes förstås belysning, säger Vuorio.

Också Mästarvägen i Kimito är ett nytt ställe med vägbelysning. Lite före jul tändes den, efter att fundamenten hade stått färdiga allt sedan vägen byggdes 2009.

I Kasnäs förlängdes vägbelysningen en bit. Kommunen har varit sparsam med att bygga vägbelysning på helt nya ställen.

Är allt arbete med vägbelysningen nu klart?

– Nej, i vår ska Arkadiavägen få ny vägbelysning, den nuvarande är till åren kommen och bristfällig. Arkadiavägen får LED-lampor liksom Skolvägen fick för ett par år sedan. I Dalsbruk ska parkens lampor förnyas bara jag hittar en modell som medger att en del av ljusskenet riktas upp mot de gamla, vackra träden. Hittills har jag inte hittat något lämpligt i rimlig prisklass, säger Frida Vuorio.

Hur länge håller de stolpar som nu används för vägbelysning?

– Trästolparna 30-40 år beroende på förhållandena. Många ställen har vi satt metallstolpar.

Hur påverkas kommunens elräkning av armaturbytena?

– Märkbart mindre elräkning tack vare övergången till högtrycksnatriumlampor. Med LED-lampor  skulle det bli ännu billigare men de kostar tre gånger mera i inköp. Vi får vänta och se. De kommer säkert ner i pris.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*