Förflytta dig till innehållet

Nu finns det veckoslutsdagis på svenska i Åbo  – mycket välkommet, säger föräldrar

Petra Toivonen har ett jobb som gör att hon också måste kunna föra barnen till dagis på kvällar och under veckoslut. Foto: Monica Forssell
Petra Toivonen har just lämnat av barnen Veronica och Remy på Sirkkala dagis, eller Sirkkala dagvårdenhet, som daghemmet egentligen heter.
Domkyrkan slår middag och en stund senare sover båda barnen medan mamma Petra skyndar i väg till jouren på Åbo universitetscentralsjukhus.
Toivonen jobbar som sjukskötare och det innebär att hon jobbar i tre skift. Dessutom kan hon i bland ha tolv timmar långa arbetsdagar och jobb under veckoslut.
Barnens pappa, som jobbar på ett lager i Åbo, har enbart nattskift och kommer hem från jobbet klockan 3 eller klockan 6 på morgonen, även söndagar.
Familjen Toivonen -Mua är en av de tio familjer som applåderar det faktum att Åbo stad äntligen kan erbjuda svenskspråkig dagvård klockan 5.30-22, varje dag, även veckoslut.
— Det är en stor lycka att skiftesdagvården nu också inkluderar möjlighet till veckoslutsvård, säger Petra Toivonen.
Tidigare var det Braheskolans daghem som erbjöd kvällsvård, men någon veckoslutsvård fanns alltså inte på svenska i Åbo.

Dygnet runt vård nästa steg

Av de 14 platser inom skiftesdagvården som sedan augusti finns vid Sirkkala daghemmet, är 10 just nu upptagna.
En del av barnen överfördes för Braheskolans daghem, en del från stadens finskspråkiga enheter och några är helt nya.
— Vi har nog väldigt nöjda föräldrar och väldigt nöjda barn här nu, konstaterar Annette Hagelberg, nöjd daghemsföreståndare.

Mys under veckosluten

En kväll på dagis innehåller samma element av småbarnspedagogik som en dag på dagis. Pyssel, utomhusvistelse, lek och för de äldsta barnen vid behov förskoleuppgifter.

Annette Hagelberg är daghemsföreståndare i Sirkkala. Bara nöjda barn och föräldrar, konstaterar Hagelberg. Foto: Monica Forssell


I Sirkkala behöver förskolebarnen inte delta i den normala undervisningen på förmiddagarna, om det är så att de samma dag också behöver kvällsvård.
— Det skulle nog bli en alltför lång dag om den började klockan 8.30 och fortsatte till klockan 22, konstaterar Hagelberg.
Under veckosluten strävar man efter att skapa en så hemlik tillvaro som möjligt och satsar mest på lugn och ro.

Foto: Monica Forssell

Hur kommer det sig att Åbo först nu kan erbjuda veckoslutsvård på svenska?

— Jag tror att behovet av veckoslutsvård dolts av att det finns så många familjer i Åbo som är tvåspråkiga. De har vid behov kunnat välja finskspråkig dagvård åt sina barn.

Hur viktigt är det att det finns svenskspråkig skiftes- och veckoslutsvård i Åbo?

— Klart att det är viktigt! Vill vi behålla vår svenska måste vi också kunna erbjuda service på svenska.
Hagelberg tror att gruppen av barn som behöver skiftes- och veckoslutsvård kommer att växa. Sedan är nästa steg att man också börjar erbjuda dygnet runt vård på svenska.
— Senast när det nya daghemmet på Sofiegatan öppnar 2021 kommer det att erbjudas dygnet runt vård på svenska i Åbo, säger Hagelberg.
Att familjerna med hjälp av längre öppethållningstider på daghemmen har lättare att få vardagen att gå i hop, är klart. Men bland daghemspersonalen, som får finna sig i nya arbetstider väcker arrangemangen inte enbart förtjusning.
Hagelberg lyfter ändå fram att det för de anställda också innebär en chans att få jobba med barn i mycket mindre grupper och att det kan vara givande för personalen.

Och vad säger du till föräldrar som kanske känner skuld för att de inte har 8-16 jobb och är tvungna att utnyttja kvälls- och veckoslutsdagis?

— Att tiderna förändras och samhället med det. Det måste vi alla kunna leva med. Det finns ingen orsak att känna skuld utan man ska leva sitt liv så som man själv önskar leva det, svarar Hagelberg.
 

Skiftes- och veckoslutsvård:
Finns till för familjer där föräldrarna skiftesjobbar
Erbjuds på svenska vid Sirkkala daghem
Är vid behov öppet 5.30 – 22 varje dag
Senast en vecka på förhand ska föräldrarna meddela barnens vårdbehov i ”Päikky”
Dagtid vistas barnen i sina egna grupper, kvällar och veckoslut samlas de i en gemensam grupp i ”Nedre huset”, i Sirkkala.
För tillfället är två personer anställda för att sköta kvällar och veckoslut

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter