I september blir det gratis åka Fölibuss med rullator

ÅU-foto

Under en försöksperiod kommer personer med rullator få åka kostnadsfritt med Fölis bussar under vissa tider. Föli vill på det sättet göra det lättare för äldre personer att röra sig i stan och vara delaktiga i samhället.

Det här beslutade Åboregionens kollektivtrafiknämnd i dag. I kollektivtrafiksamarbetet Föli deltar kommunerna Åbo, Rusko, Lundo, S:t Karins, Reso och Nådendal.

Läs också: Gratis med rullator på Fölis bussar?

Eftersom bussarna under stora delen av dagen är fullsatta är resorna bara gratis på vardagar klockan 9–13. Det skulle styra rullatoranvändarnas bussanvändning till de tider då passagerarantalet är som lägst, sägs det i beredningen.

Argumentet för gratis resor är att det är svårt för personer med rullator att betala längst fram i bussarna. Dessutom finns det ofta plats i bussarna på förmiddagarna.

Eftersom man redan nu får seniorrabatt under vardagsförmiddagarna skulle kostnaderna för försöket bara uppgå till cirka 30 000 euro.

Försöket påbörjas den 24 september och pågår i ett års tid. Under den tiden ska man följa upp resenärernas erfarenheter. Om utbrett missbruk upptäcks kan försöket avslutas i förtid.

Stefan Holmströms ledare om försöket: Delaktighet på hjul

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*