Förflytta dig till innehållet

Nu är det tillåtet att resa inom Finland — alternativ finns för den som tröttnat på traditionella hotell

Ett grönt tält har spänts upp med vajrar mellan träden i en skog.

Tentsile tälten kan ställas in på olika höjder så även den höjdrädda kan testa på. Foto: Ville Laitinen.


Nu är det klart att resor inom Finland tillåts i sommar. I den här artikeln har vi listat fem intressanta, och lokala, övernattningsmöjligheter.
Det som förenar många av företagen är viljan att ge sina kunder en naturnära upplevelse.

Övernatta i ett tält bland träden

Under de senaste åren har de tält som spänns upp mellan träd, så kallade tentsiles, blivit arketypen av annorlunda övernattning.
I Kimitoön erbjuder företaget Natureffect den här typen av tältövernattning på upp till fyra meters höjd i Dalsbruk, Kasnäs och Rosala.
Tältövernattningen fungerar med samma principer som en traditionell hotellvistelse, gästen bokar ett tält som står färdigt utrustat med sovsäck, handduk och dricksvatten då gästen anländer. I tältet hittas dessutom öronproppar och sovmasker för den som önskar att inte bli väckt av solljuset och fågelsången.
Trots att den som övernattar med Natureffekt gör det i ett tält i skogen säger företagets verkställande direktör Ville Laitinen att man inte alls behöver vara en erfaren friluftsfantast för att testa sova i en tentsil, utan att vem som helst är välkommen.
—  Vi vill erbjuda en djupare naturupplevelse, man får ett annorlunda band till naturen om man är där då mörkret faller och även vaknar där än om man bara besöker en plats dagtid, säger Laitinen.

Sexkantiga kojor som reser sig ovanför marken. Stegar leder upp i kojorna.Arkiv/ Storfinnhova Gård.

Många av de familjer, par och grupper som övernattar i Storfinnhovas skogsby planerar sin visit så att de kan uppleva gårdens kända rökbastu innan de går och lägger sig. Foto: Storfinnhova Gård. Foto: Storfinnhova Gård.

Trädkojor för den som har kvar barnasinnet

Ett annat Kimitoöföretag som givetvis bör nämnas i det här sammanhanget är Storfinnhova vars skogskojor erbjuder gästerna en annorlunda övernattningsupplevelse. I fem sexkantiga hus kan sammanlagt femton personer, tre per hus, inkvarteras på en gång.
Trädkojorna är spartanskt inredda med endast sängar och belysning. Dusch och toalett finns i en skild byggnad, men den som vill lyxa till det kan boka sin resa då Storfinnhovas berömda rökbastu har en av sina turer.
— Man måste veta vart man kommer och inte förvänta sig en hotellövernattning med alla bekvämligheter. Kommer man utrustad med lite äventyrlighet eller med barnasinnet i behåll kommer man att trivas, säger Mats Grönblom som ansvarar för Storfinnhovas marknadsföring.

Två låga avlånga kojor med glasade tak står bredvid varandra i en skog.

De som övernattar i Tackork gård och marinas stjärnstugor får också använda sig av den utrustning som finns på området som cyklar, Pappa-Tunturin, kanoter och SUP-bräden. Foto: Visa Koskinen

Hotellnatt under stjärnorna

Intressant stugövernattning erbjuds också vid Tackork Gård och Marina i Nagu där man, inspirerade av norrskensstugorna i Lappland, har satt upp tre så kallade stjärnstugor.
En stjärnstuga är ett litet hus som har alla bekvämligheter som ett traditionellt hotellrum kommer med plus ett takfönster över dubbelsängen genom vilket gästerna kan beundra stjärnhimlen.
— Vi erbjuder en lugn övernattning i en romantisk miljö, säger Tackorks ägare Lassi Määttä
De som övernattar i de 32 kvadratmeter stora stugorna är ofta par eller mindre familjer, men det händer även att kompisgrupper hyr alla stugorna och bastun som finns på området för en avslappnande helg.

En liten vit stuga med ett stort fönster står i en skog.

De ekologiska stugorna i Sattmark har väckt intresse inom arkitekturkretsarna för sin kreativa användning av lera och halm.Foto: Sanna Malmivaara

Ekoby för den arkitekturintresserade

För den som är intresserad av ekologiska material och annorlunda arkitektur är Sattmarks ekoby det perfekta resmålet. På området finns tre stugor byggda av lera och halm med helväggsfönster av återvunnet glas.
Stugorna är utrustade med sovplatser för fyra personer medan toalett och tvättmöjligheter finns i en närliggande servicebyggnad. Eftersom stugorna ligger intill Skärgårdens ringväg är många av gästerna cyklister eller andra som färdas längs den natursköna rutten.
— Våra gäster har prisat den lugna och naturnära omgivningen och den unika upplevelsen, säger Marika Lavonen, en av företagarna bakom ekobyn.

Insidan av ett stort tält med en säng och en soffa.

Vid Lootholma lägergård har man använt sig av inhemska björkar då man byggt sina egna varianter av traditionella jurtan. Foto: Kimmo Laatta.

Jurtan – som ett tält men varmt och torrt

Även Lootholma lägergård i Gustavs erbjuder övernattning kombinerad med intressant arkitektur. Här har turismföretaget Kustavin Matkailu inspirerats av jurtor, de tält som en rad olika nomadfolk använder sig av, då de planerat sina unika sovplatser byggda av inhemska björkar.
Varje tält som utformats för att föra besökaren så nära naturen som möjligt har en dubbelsäng och en bäddsoffa och rymmer alltså ett par eller en mindre familj. Rummen har inte egna badrum men på området finns ett nyrenoverat bastukomplex som jurtagästerna kan använda sig av.
— Fågelsången hörs och gräsdoften når in som då man sover i tält men i jurtorna är det varmt och torrt. Man kommer nära naturen men får sova i en ordentlig säng, säger Kimmo Laatta, verkställande direktör för Kustavin Matkailu.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter