Norge börjar skrota det traditionella radionätet

TYSTNAR. Norrmännen är inte särskilt begeistrade över förändringen.

Norge börjar i dag som första land i världen övergången till en helt digital radio. Under förmiddagen stängs de första sändarna med början i norr.

Före årets slut ska de traditionella radiosändningarna ersättas med DAB-teknik.

Reformen motiveras med förbättrad teknik. DAB-radions hörbarhet är bättre och lyssnarna kan ”spola tillbaka” för att lyssna på program som de har missat, påpekar myndigheterna.

Dessutom blir det lättare att skicka nödmeddelanden. Det ryms också betydligt fler stationer på radiofrekvenserna med DAB-teknik.

Den negativa sidan för lyssnarna är att de gamla radioapparaterna blir oanvändbara.

Norrmännen är inte särskilt begeistrade över förändringen. En enkät som tidningen Dagbladet gjorde i december visade att endast 17 procent av de som svarade stödde reformen. Endast var tredje bil har för tillfället en DAB-radio.

Hörbarheten i en traditionell bilradio kan skötas med en tilläggsanordning, men den kostar 1 000–2 000 kronor (110–220 euro).

Alternativet är att köpa en ny bilradio.

Det norska projektet har också motiverats med geografin. I ett land med mycket berg är det svårt att få god hörbarhet i hela landet.

Också Finland har testat digitala radiosändningar, men projektet väckte ingen större entusiasm.

FNB–AFP

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*