Nordea slopar sifferkoder på papper

Från och med mars kan Nordeas kunder beställa en elektronisk kodkalkylator som ersätter papperslistorna. Ingen extra avgift uppbärs för den. Lehtikuva

Nordea slopar systemet med kodkort i sin nätbank under detta år. Nordea erbjuder redan nu sina kunder en kodapp i mobilen som alternativ till kortet med engångskoder.

Från och med mars kan Nordeas kunder också beställa en elektronisk kodkalkylator som ersätter papperslistorna. Ingen extra avgift uppbärs för den.

Av Nordeas 1,2 miljoner nätbankskunder har cirka 460 000 redan tagit i bruk den nya kodappen. Varje dag ökar antalet användare med cirka 1 500, säger direktör Riitta Laine-Tolonen.

Nordeas kunder kan beställa kodkalkylatorn via nätbanken, telefontjänsten eller på ett bankkontor och meningen är att banken ska börja leverera dem redan i mars.

För personer med begränsad synförmåga finns en talversion av kodkalkylatorn.

Kodkalkylatorn är liten och lätt och ryms i plånbokens kortfack.

– Vi har fått en del förfrågningar av kunder som av någon anledning inte vill eller kan ta i bruk den nya kodappen eller smarta apparater. Men kodkalkylatorn fungerar riktigt bra för dem, säger Laine-Tolonen.

Kodappen och kodkalkylatorn kan också användas i andra tjänster som kräver identifiering. Till dem hör till exempel Kantatjänsten som innehåller bland annat elektroniska recept. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*