Nominera en vän för ”årets väninsats”

Nu är det dags att kora årets väninsats. Finlands Röda Kors bildarkiv/Katja Lösönen

Känner du någon, ung eller gammal, som är omtänksam, glad, bryr sig om, ställer upp för sina medmänniskor och har ett varmt hjärta?

– Då kanske han eller hon är en kandidat för årets vän! säger Annalena Sjöblom som är verksamhetsledare för Röda Korset Åbolands distrikt.

– Vi vill på det här sättet uppmärksamma frivillighet och en sann hjälpinsats, som är och kommer att vara ännu värdefullare i framtiden.

Vändagen – eller alla hjärtans dag – är en av de viktigaste kampanjerna för Finlands Röda Kors, konstaterar organisationen.

Åbolands distrikt uppmärksammar dagen, som infaller tisdagen den 14 februari, genom att utlysa kampanjen Årets väninsats, och genom att ordna vänfester.

I alla de Åboländska rödakorsavdelningarna finns vängrupper som gör ett oersättligt arbete i att stöda ensamma och utstötta i samhället, betonar man.

Vem som helst kan nominera någon som gjort en fin väninsats under året.

Skriv en fritt formulerad ansökan till Åbolands distrikt före 30 januari. Valet görs av distriktets socialutskott.

Under själva vändagen avslöjas årets väninsats och vänfester ordnas på flera orter i Åboland.

– Vi ser gärna att nya vänner kommer med i denna värdefulla verksamhet säger Mia Eklund, samordnare av distriktets frivilligverksamhet. Vänverksamheten kräver inga fina titlar eller höga skolbetyg. Det enda du behöver är viljan att hjälpa och att ge lite av din tid. De enda kunskaperna du behöver är en vanlig människas färdigheter.

Så här beskriver Röda Korset verksamhetens betydelse:

– Vänverksamheten är det varma hjärtat i Finlands Röda Kors aktiviteter. Ensamhet är allt vanligare i Finland och därför är behovet av rödakorsvänner nu till och med större än när verksamheten inleddes för mer än 50 år sedan. Det gör ont att vara ensam och vem som helst kan lida av ensamhet, ung som gammal. Vänverksamheten kan sprida glädje och ge mening i ensamma människors liv. Både den frivilliga och den som får hjälp får gott humör.

Skicka in nomineringen, märkt ”Årets Väninsats”, till adressen Finlands Röda Kors Åbolands distrikt, Kaskisgatan 13 A, 20700 Åbo eller per e-post till mia.eklund@redcross.fi – deadline är 30.1.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*