Förflytta dig till innehållet

Nödcentralsverket startar tvåspråkig utbildning

Arkiv/Nödcentralsverket
Man med lurar på öronen.

Arkiv/Nödcentralsverket

Nödcentralsverket vill ha fler svenskspråkiga nödcentraloperatörer. Foto: Nödcentralverket


Räddningsinstitutet ordnar en tvåspråkig kurs i att bli nödcentraloperatör. Utbildningen ordnas på finska och svenska så att kursen startar i augusti i Vasa, men delar av utbildningen hålls även på Räddningsinstitutet i Kuopio och i Polisyrkeshögskolan i Tammerfors.
Det är frågan om en tvåspråkig utbildning och man måste behärska både svenska och finska, säger läraren Toni Alatalo vid Räddningsinstitutet.
Den tvåspråkiga utbildningen i Vasa anordnas nu en gång. I fortsättningen anordnar Räddningsinstitutet tvåspråkiga kurser i Kuopio efter behov.
Normalt är utbildningens undervisningsspråk finska, och utbildningen omfattar även andra språk, som svenska och engelska.
– Vi har precis sett över utbildningens undervisningsplan och lagt till studier i svenska för att stärka de blivande operatörernas språkkunskaper, säger Alatalo.
Alla nödcentraloperatörer som utexamineras från Räddningsinstitutet sysselsätts på Nödcentralsverket, som har sex nödcentraler på olika håll i Finland: i Kervo, Åbo, Björneborg, Kuopio, Vasa och Uleåborg.
Arkiv/Nödcentralsverket

Foto: Nödcentralverket


Teemu Lehti, direktör för styrning och framförhållning på Nödcentralsverket, säger att Nödcentralsverket för närvarande har hela 31 lediga nödcentraloperatörstjänster på viss tid.
– Nu behövs många nya nödcentraloperatörer till nödcentralerna. För närvarande kan cirka 15 procent av våra nödcentraloperatörer behandla nödmeddelanden på båda nationalspråken. Antalet operatörer som kan svenska minskar dock jämnt bland annat på grund av pensionering, och eftersom bara få tvåspråkiga nödcentraloperatörer har utexaminerats från kurserna på senare år.
– Den tvåspråkiga nödcentraloperatörskursen som börjar i augusti 2018 svarar mot detta behov, och vi anser att det är viktigt och bra att den här kursen anordnas, säger Lehti.
Utbildningen tar ett och ett halvt år. Ansökningstiden till den tvåspråkiga kursen pågår till den 19 januari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter