Nio jobb färre i Björkboda

Låsfabriken har sysselsatt många, bland annat med hopsättning av lås.

Nio ordinarie anställda vid låsfabriken i Björkboda på Kimitoön har sagts upp. Uppsägningarna har gjorts på bägge sidor om nyår, och möjligen kan ännu en tionde person mista jobbet.

– Det kom ju inte som en nyhet utan ingick i resultatet av de samarbetsförhandlingar som avslutades redan 2014. Men uppsägningarna har inte verkställts förrän nu – fem ordinarie anställda fick gå i våras och så var det tal om att tio till skulle sägas upp i somras men det blev alltså först nu, säger Kenneth Lindblom, huvudförtroendeman för fabrikens Metallanslutna.

Lindblom är också arbetarskyddsfullmäktige vid låsfabriken.

– Så som det här uppsägningshotet har hängt över oss skulle man tro att sjukskrivningarna skulle handla om skyhöga siffror. Men nej, ingen sjukskriver sig, alla jobbar på. fast man ser nog att gänget inte mår bra. Oc h kanske sjukskrivningarna kommer senare, säger han.

Låsfabrikens styrka är nu nära de 50 ordinarie anställda som det har sagts att fabriken ska klara sig med i framtiden. Ännu för några år sedan var antalet ordinarie anställda drygt 100, och sedan 80. Dessutom har antalet visstidsanställda nästan hela tiden varit rätt stort – ännu före jul hade 15 visstidsanställda jobb här.

– Ingen har sagt att fabriken ska läggas ner men det är svårt att se en framtid. Volymlåsen har tagits ifrån oss, alltså låsen som vi har tillverkat och sålt i stora mängder. De ska tillverkas annanstans – i   låglöneländer har det sagts men det verkar inte gå så precis. Dessutom får vi göra om sådant som skulle tillverkas i ett billigare land men inte blivit bra. Det verkar som om besluten ska drivas genom bara för att de en gång har fattats av ägaren Assa-Abloykocenernen, utan större hänsyn till lönsamhet, smidig produktion eller dylikt, säger Lindblom.

Kenneth Lindblom.

En del av de nio nu uppsagda har pensionsåldern inne, men också yngre berörs, bland dem Dalsbruksbon Outi Haanpää som är bara 50 år fyllda. Hon har varit cirka 30 år anställd vid låsfabriken, de tio senaste åren i expeditionen.

– Det var ett rätt tungt arbete, mycket lyftande, så jag skulle önska mig ett lite lättare arbete. Men frågan är om det finns några jobb alls här på ön. Jag har inte kollat än för jag blev uppsagd mellan jul och nyår, och har ett halvt års uppsägningstid. Men i alla fall kommer vi inte att flytta från Kimitoön, min man har jobb i Dalsbruk och ett av våra barn går fortfarande i skola, och vi har egen bostad här. Så jag får försöka hitta ett jobb åt mej, säger Outi Haanpää.

– Nog för att vi visste att vem som helst kunde bli uppsagd men ändå var det som en chock då beskedet kom. Jag kommer att sakna mina arbetskamrater och det sociala umgänget, det blir inte mycket sådant då man blir hemma. Synd att många års jobbande skulle sluta så här, säger hon.

Låsfabrikens anställda har levt i osäkerhet om framtiden sedan 2012 då Abloys Tammerforsfabrik stängdes och det var meningen att  Björkbodafabriken skulle stängas i samma veva.

Outi Haanpää.

 

En annan uppsagd är Siv Gylphe-Kaaja, som hann jobba i låsfabriken i 20 år.

– Då jag började trodde jag absolut att jag skulle få vara kvar tills pensionsåldern men den 2 januari tog jobbet slut för min del. Visserligen är jag redan 60 år, det är värre för de yngre.

Gylphe-Kaaja har jobbat vid bandlinjen, med en robot som har svetsat och stiftat. Men det arbetet har försvunnit från fabriken.

– Jag saknar alla arbetskamrater och var faktiskt in och hälsade på i dag. Tänk att sjukskrivningarna inte ökade utan minskade trots att vi visste hur det skulle gå. Nog har folk visat äkta sisu, och nog har vi försökt slåss för bygdens arbetsplatser.

Gylphe-Kaaja var vice huvudförtroendeman för de Metall-anslutna, och undrar om det på någon annan ort – dit låsproduktionen kan tänkas flyttas – finns så mycket kunnande som det som har byggts upp under generationer kring Björkbodafabriken.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*