Niinistö förstavalet också i Åboland

ÅU-Foto

Det står nu klart att Sauli Niinistö, med 62,7 procent av rösterna, får förlängt mandat som republikens president. Han blir med det resultatet den första som lyckats få enkel majoritet redan i första omgången av presidentvalet sedan det första direkta valet hölls 1994.

Niinistö tar också en enkel majoritetsseger i Åboland. Den sittande presidenten får ett stöd på över 60 procent i Åbo, Pargas, Kimitoön, S:t Karins och Reso.

Resultatet följer i övrigt den nationella statistiken, med den skillnaden att Nils Torvalds i både Kimitoön och Pargas får ett stöd på kring 10 procent. Det räcker i Pargas till en tredje plats och i Kimitoön till andra.

Det anmärkningsvärda är Torvalds resuktat i Pargas och Kimitoön. Statsvetare hade räknat med att han skulle fått klart fler röster.

Valets tvåa, Pekka Haavisto, gjorde för sin del att klart bättre resultat i Åbo än på riksnivå. I Pargas var han ungefär lika populär som i övriga Finland, medan det gick sämre i Kimitoön, S:t Karins och Reso.

Nationellt röstade 66,7 procent av de röstberättigade i årets presidentval. Andelen av dem som är bosatta i Finland som röstat är 69,9 procent. Av kommunerna i Åboland var det totala valdeltagandet lägst i Kimitoön och högst i S:t Karins. Valdeltagandet bland de som bor i Finland är ändå lägre i Åbo än i Kimitoön.

Vill du veta resultaten från enskilda valkretsar? Du hittar dem här.

 

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*