”Nättjänsten Kanta ger mig insyn i cancervården”

Hanna Lindqvist fick diagnosen Hodgkins lymfom senaste höst. Men hon var också innan det bekant med patienters nättjänst Kanta. Foto: Anja Kuusisto

I september 2016 inleddes Hanna Lindqvists cancerbehandlingar. Hon är anställd vid Åbo Akademi, hade uppsökt företagshälsovården vid Terveystalo och blev remitterad för vidare undersökningar till ÅUCS.

Det visade sig att diagnosen var Hodgkins lymfom.

– Nu har jag fått cytostatika varannan vecka, åtta gånger. I början måste jag kontakta laboratoriet varje gång man tagit blodprov på mig och kolla att mina blodvärden var sådana att jag kan få cytostatika, men nu när laboratoriet också är med i Kanta kan jag se mina blodvärden där, det är toppen, säger Lindqvist.

Att också Tykslab och andra laboratorier som upprätthålls av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt lägger in sina svar i nättjänsten Kanta är nytt.

Hanna Lindqvist är däremot en van Kanta-användare.
– Också innan jag fick cancerdiagnosen hade jag använt Kanta regelbundet, på grund av min astma. På Kanta kollar jag till exempel hur länge mina recept är i kraft.

– Där syns också allt vad cytostatikasköterskan skriver om min vård, när kontakter till onkologen har tagits och vad onkologen har skrivit. När de internt håller möten och diskuterar min fortsatta vård skrivs också en sammanfattning som jag kan läsa i Kanta.

All cancervård som Lindqvist genomgår hör till den offentliga vården, medan hennes företagshälsovård är privat. I princip kunde det betyda att företagshälsovården inte har en aning om vad som hände henne efter remissen till ÅUCS.

– Det är här den bästa kunskapen finns, säger Lindqvist och syftar på ÅUCS, men jag vill också att företagshälsovården ska se hur jag har behandlats och för vad, sedan när jag blir deras kund igen.

– Därför tycker jag också det är så bra med Kanta, att det är ett ställe där informationen samlas och vårdenheterna ser vad den andra gör.
Lindqvist är bosatt i Pargas och har trots sin sjukledighet valt att periodvis åka in till jobbet som forskningskoordinator vid ÅA.

– Jag far på terapijobb sådana veckor då jag mår bättre. Behandlingarna har gått bra och jag är på god väg, säger hon.

LÄS OCKSÅ: På hälsocentralen har Kanta blivit rutin

Läs också: Nya e-tjänster vid Pargas hälsocentral

Nättjänsten Min Kanta

 • FPA upprätthåller webbsidan www.kanta.fi/sv som är ett patientdataarkiv.
 • Idén med Kanta är att du själv får tillgång till dina patientuppgifter.
 • Du loggar in med dina nätbankkoder och ser dina personliga uppgifter. OBS: Vårdåtgärder innan 2014 – eller innan att din vårdenhet gick med i Kanta – syns inte.
 • På sidan kan du se dina recept, laboratoriesvar, vårdåtgärder. ÅUCS laboratorium har gått med i Kanta nu i januari.
 • Drygt 878 000 finländare har registrerat sig på Kanta, och samtycke till att använda Kanta har getts av nästan två miljoner finländare. Samtycke kan ges hos hälso- och sjukvårdsenheter. Samtycke betyder att
 • ens patientuppgifter i Kanta också får ges till en annan vårdenhet som vårdar dig.
 • Föräldrar får registrera sig som användare ör sina barn under 10 års ålder.
 • Kanta togs i bruk i den offentliga hälsovården hösten 2014, till årsskiftet 2016–17 skulle också alla privata vårdenheter vara med.
 • Av de privata är alla större (t ex Mehiläinen och Terveystalo) med, några mindre privata aktörer fattas ännu men det är lag på att alla ska komma med. På Kanta-sidorna hittar man över 800 privata vårdenheter
 • som deltar. Av de privata är merparten (drygt 700) ännu enbart med vad gäller e-recept, medan det som kallas vårdarkiv, det vill säga vårdingrepp, labbsvar med mera, inte ännu syns.
 • Källa: Kanta.fi och intervjuer med Janette Sundqvist, Pargas hälsocentral och FPA/Kanta-informatören Tiia Lundqvist

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*