UPPDATERAD. Kesko samarbetsförhandlar – Pargas och Kimitos butiker ännu till salu

Kesko. Lehtikuva

Kesko har inlett två samarbetsförhandlingsprocesser som omfattar 570 anställda och 114 affärer.

Koncernen har ännu inte slagit fast storleken på nedskärningsbehovet.

Områdeschefen i Åbo Olli Setänen säger till ÅU att man fortsätter söka nya ägare till Valintatalo i Pargas och Siwa i Kimito. Om nya ägare hittas håller butikerna enligt hans vetskap öppet i fortsättningen.

Siwa på Brahegatan i Åbo centrum stänger, men det är redan känt från tidigare. Åbo stad fattat beslutet att riva Brahe center, där affären ligger, år 2015.

I övrigt är inga butiker i Åbo hotade, enligt Setänens uppgifter.

Bakgrunden till förhandlingarna är företagsaffären där Kesko köpte upp Suomen Lähikauppa som drev butikskedjorna Siwa och Valintatalo. De här butikerna blir nu K-butiker.

Totalt 400 butiker ska bli K-butiker, men i en del fall ska man utreda om det är möjligt att fortsätta driva en framgångsrik affärsverksamhet.

Den första samarbetsförhandlingsfasen gäller butiker vars lönsamhet är ifrågasatt. Den gäller 53 butiker och 259 anställda.

– I Suomen Lähikauppas nätverk ingår tyvärr butiker där vi inte kommit på metoder för att fortsätta med en hållbar och lönsam affärsverksamhet, säger Keskos vice vd Jorma Rauhala.

Den andra fasen handlar om butiker där Konkurrens- och konsumentverket beordrat Kesko att avstå eftersom en för stor koncentration skulle vara problematisk med tanke på den lokala konkurrensen. De här förhandlingarna gäller 61 butiker och 311 anställda.

Kesko har förhandlat om att sälja fler butiker än de i Pargas och Kimito och tror att åtminstone en del kommer att få nya ägare.

Uppdatering: Butiken i Pargas är Valintatalo, inte Siwa som det stod tidigare i artikeln.

Läs också en tidigare artikel om samma ämne.

FNB/ÅU

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*