Närheten till valet kan bromsa svåra beslut i Åbo – borgmästarvalet påverkar också politiken


Beslut ska fattas om generalplanen, en borgmästare ska väljas och stadens trängda ekonomi kan betyda besparingar inom basservicen. ÅU-Foto
Samlingspartiets gruppförande i Åbofullmäktige Olli A. Manni räknar med att det är mycket svårt att balansera stadens ekonomi. Han pekar ut en faktor som bidrar till detta.
– Det finns många unga beslutsfattare som inte är vana med att fatta otrevliga beslut, säger Manni.
Grönas Saara Ilvessalo räknar med att coronapandemins effekter fortsättningsvis kommer att vara högt på agendan: Stadens trängda ekonomi förutsätter svåra beslut.
– Statens stödåtgärder riktas till mindre kommuner och städer, samtidigt då många negativa följder drabbar större städer.
Generalplanen som ska behandlas i vinter blir en svår sak i fullmäktige, eftersom det handlar om frågor som väcker passioner, säger Ilvessalo.
– Investeringar i bland annat kollektivtrafiken och spårvagnen säkrar å andra sidan en sund ekonomi på lång sikt samt stimulerar ekonomin också på kort sikt. Medborgarpanelerna visade att Åboborna vill ha mera gågator och mindre biltrafik i centrum.
Satsningar på förebyggande tjänster, såsom mentalvårdstjänster, sparar också pengar, tillägger Ilvessalo.
Vänsterförbundets Mervi Uusitalo-Heikkinen varnar för att det är just basservice som kan ryka då staden sparar.
– Det blir mycket svårt att förhindra sådant.
Vad skjuts upp?
Sannfinländarnas Juha Anttila räknar med hård armbrytning om vilka investeringar som kan skjutas upp ”på obestämd framtid”.
– Nedskärningar och en skattehöjning blir de svåraste frågorna, säger å sin sida Centerns Jarmo Laivoranta.
SDP:s Piia Elo förutspår svåra och omstridda prioriteringar. Det samma gör SFP:s Nicke Wulff, då stora investeringar i infrastruktur ställs mot stadens ”katastrofalt dåliga” ekonomin: Varför investera i det ena och det andra om vi inte har råd till skötare och dagvårdspersonal, formulerar Wulff.
– Det är otroligt lätt att bli populist och säga att alla investeringar läggs på is, det vill säga det finns inget behov av att komma med realistiska lösningar utan bara kläcka ur sig det ena påståendet efter det andra.
Pussel med poster
I en fråga är Centern och Samlingspartiet på samma sida, enligt Laivoranta: den kommunala skattesatsen bör inte höjas. Däremot räknar han att borgmästarvalet kan försvaga fullmäktiges förmåga att fatta beslut.
Särskilt svårt är det för Samlingspartiet då pusslet med politiker på olika poster läggs om, säger Laivoranta.
Samlingspartiets Manni ser det hela inte som lika dramatiskt, men medger att införandet av borgmästarmodellen är en utmaning i Åbopolitiken.
De Grönas gruppordförande Ilvessalo räknar med att de svåra besluten brukar bli ännu svårare att fatta då ett kommunalval närmar sig
– Det kan också vara att vissa politiker och grupper försöker få synlighet genom att profilera sig i olika saker då valet närmar sig, säger hon.
Vad gör de tre stora?
Närheten till valet kan också leda till att somliga blir försiktigare i hur de uttalar sig om stora, dyra investeringar, tror Sannfinländarnas Anttila.
Uusitalo-Heikkinen (VF) räknar för sin del med med att vi kan få se det motsatta.
– Inläggen kanske tillspetsas och retoriken kan bli allt hårdare, som det brukar gå inför val.
SFP:s Wulff är nyfiken på hur borgmästarvalet påverkar specifikt Samlingspartiet, Gröna och SDP.
– Kommer de tre stora att äntligen klippa navelsträngen till varandra och börja arbetet inför borgmästarvalet?
Det här frågade vi
1. Vad tror du blir den svåraste/mest debatterade frågan i höst i fullmäktige?
2. Hur påverkar stadens trängda ekonomi atmosfären i beslutsfattandet just nu?
3. Hur upplever du att arbetet i fullmäktige har förändrats under de gångna tre åren?
4. Hur tror du att närheten till kommunalvalet påverkar politiken?
Frågorna till de olika fullmäktigegrupperna sändes på fredagen den 11 september. En påminnelse skickades på måndagen (14.9). De som inte nåddes eller hann svara var Jethro Rostedt (Liike Nyt), Pauli Kossila (Järjen ääni / Förnuftets röst), Jaana Auvinen (Blå) och Ville Auvinen (KD).
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.