Nämnd: Ingen miljöbedömning behövs för Kakolarör

Bild ur Pöyrys rapport.

Åbo stad vill dra ett rör från reningsverket på Kakolabacken längs Pansiovägen och genom stadsdelen Batterihagen ut till hamnen utan att genomföra en miljökonsekvensbedömning.

Röret behövs för av avlasta det rör som nu leder dagvatten från staden. Det röret är anslutet till reningsverkets utloppsrör, som leder renat vatten.

I fall av störtregn finns det risk för att dagvattenröret överbelastas. Miljöingenjör Jaana Gustafsson säger att risken är teoretisk och innebär ingen fara för själva reningsprocessen, men måste trots det beaktas.

En nytt rör mynnar ut cirka 600 meter från Natura 2000-området på Runsala, men enligt konsultföretaget Pöyry, som utrett byggprojektet, är inverkan på miljön så begränsad att ingen miljökonsekvensbedömning behövs.

Stadsplanerings- och miljönämnden beslöt på tisdag kväll att, i sitt utlåtande till NTM-centralen, konstatera att ingen bedömning behövs.

Nämndens ordförande Saara Ilvessalo (De gröna) säger till ÅU att röret är bra för miljön, och att det inte har några negativa effekter mer än de kortvariga under själva byggskedet.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*