Mor och dotter har skapat Prinsessan av Pargasien

I Nosiphos rum. Nosipho och Ninette Bahne gillar att klä sig i färgstarka och av Ninette sydda kreationer. Foto: Anja Kuusisto

När Nosipho Bahne var liten – nu är hon en 11-årig ung dam – hade hon ett bekymmer: Kunde hon som var brun också få vara prinsessa, fanns det bruna prinsessor?
Det finns det, och inte bara i sagans värld.

Men i mamma Ninettes huvud började en saga växa fram, en saga om prinsessan av Pargasien.
Det är en sagovärld som Nosipho och Ninette har utvecklat tillsammans. De älskar att klä sig i vackra kläder och de älskar färger, blommor och hattar.

Att få klä sig som prinsessa är säkert en lek många flickor och pojkar leker, men hos Bahnes går den till så att Ninette syr och skapar sagolika dräkter, Nosipho klär sig till prinsessan av Pargasien och tillsammans åker de – ibland hela familjen – ut i naturen för att fotografera prinsessan.

– Det finns så otroligt mycket fina ställen här, i Pargas. Det är en liten stad och många gånger kan det trångsynta irritera mig, men oj så vackert här är, säger Ninette.
– Jag älskar att cykla omkring och hittar så många fina miljöer, sen lägger jag märke till var syrenerna blommar, var ljuset faller fint, var en stenmur har en förtrollande stämning.

Nosipho vid syrenerna. Fotograferad av mamma Ninette.

Det handlar om att hålla ögonen öppna och ha en positiv attityd till närmiljön.
Ibland tar fotosessionen en kvart, ibland blir det en hel picknick med övriga familjemedlemmar och en färd bort från centrum, där familjen Bahne bor.

– När jag var liten ville jag ofta klä mig som Darth Wader, ond figur i Star Wars, säger Nosipho. Sen ville jag också att vi skulle leka att vi var Luke och Leia med Xolani.
Luke och Leia (den senare prinsessa) är syskonen i Star Wars, och Xolani är Nosiphos lillebror. Och liten, det var när de var så där 5–7 år gamla, nu är de tio och elva.

Men att klä ut sig sitter i – och det är verkligen inte så konstigt i det kreativa, färgsprakande och inspirerande hem som Nosipho växer upp.
– Nuförtiden vill inte Noel (storebror) komma med då vi far och fotograferar, men Xolani kommer ibland med.

Att vara prinsessan av Pargasien är alltså något av en familjehobby, även om det mest är Nosiphos och mammans hobby. Men så har Xolani och pappa Niklas också en egen hobby, de fångar Pokemonar. Plus alla andra hobbyn som ryms i familjevardagen, med scoting, dans med mera.
– Hela processen är skojig, från det att jag får någon idé att sy en klänning eller hatt, eller gör en prinsesskrona, säger Ninette, tills att vi åker ut och fotograferar.
– Jämfört med att sy tar fotograferingen egentligen lite tid, och fotografering och bildbehandling är något som jag också tycker mycket om. Slutligen ser vi på bilderna tillsammans, och hela familjen har roligt.
– Och jag älskar att klä ut mig, säger Nosipho och man hör att hon säger älskar med stora bokstäver.

Tre prinsessor under äppelträden. Foto: Ninettte Bahne

Materialet till alla kreationer kostar så gott som ingenting, det är sådant Ninette återanvänder. Det är gamla gardiner, fynd från Missionsboden, tillvaratagna pappersblommor, allt möjligt som får ett nytt liv när prinsessan av Pargasiens utstyrsel växer fram.

– Jag är inte alls så duktig på att sy, utan alla metoder är tillåtna, säkerhetsnålar, lim, hur man än fixar det så kan man få till en klänning och krona, man träder till exempel gummiband i en färdig gardinkanal.

Ibland får prinsessan av Pargasien besök av andra länders prinsessor.
– Vår guddotter Stella och hennes syster Frida har också varit med, och flickorna njuter då de går in i sina prinsessroller och vi kan ha picknick i naturen, säger Ninette.
– I en lek är vi onda prinsessor, berättar Nosipho, jag och Stella är tvillingar och vi heter Trouble och Even more Trouble.

Ninette Bahne är övertygad om att alla kan öva upp sitt sinne för färger och material, och skapa själva. Så är hon också författaren till en pysselbok ”Tedags hos tant Ninette”. På samma sätt har hon själv övat upp sin fotograferingskonst, och hennes bilder från Pargasiens värld kan inte kallas annat än fantastiska.

Hur är det i Pargasien, är det prinsessan som styr där?
– Det finns en drottning, och hon är kungen av Pargasien. Sen finns det en Åldemor och henne får man se upp med, hon är en dödsskalle.

Ja, inte en riktig dödsskalle, men en skalle som kan tas med på fotograferingssessioner. Att hon heter Åldemor förklaras av danskans oldemor (mormorsmor eller farmors mor) och familjen Bahne bodde i Danmark innan flytten till Pargas, som är Ninettes barndomsstad.


Nosipho Bahne

  • Är 11 år gammal och går på årskurs fem i Malms skola.
  • Mamma och pappa heter Ninette och Niklas, storebror heter Noel (14 år) och lillebror Xolani (10 år).
  • Har en egen minihamster som heter Lill-Vit.
  • Familjen har också två kaniner, Pricken och Missy, och en guldfisk vid namn Goldy.
  • Mamma Ninette gör olika skrivjobb på svenska och engelska, och bloggar på ninettebahne.com och pappa Niklas jobbar som teknisk konsult.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*