Mindre asbest än befarat vid Åbo stadsteater

Åbo stadsteater på Östra Strandgatan. Foto: J-O Edberg

De materialprover och luftprover som togs efter asbestfyndet vid renoveringen av Åbo stadsteater har analyserats, meddelar Åbo stad.

Proven, som togs den 27 december, visar att det finns asbesthaltigt spackel i vissa utrymmen, och att en del av dammet som spridits i samband med rivningsarbetet innehåller asbest.

Halten är dock mindre än man befarat, konstaterar staden.

Asbestsaneringen har inletts och framskrider enligt planerna.

Hur saneringen påverkar hela tidtabellen för teaterns renovering har utretts. Man har kommit fram till att det fortfarande är möjligt att knappa in på tidtabellen.

För att man efter saneringen ska kunna arbeta i den sanerade delen ges arbetarna en asbestutbildning. Den har påbörjats i samarbete med Åbo yrkeshögskola och fortsätter nästa vecka.

Nästa vecka kan man redan öppna de första utrymmena som genomgått asbestsaneringen så att rivningsarbetet kan fortsätta.

För de anställda som eventuellt blivit utsatta för asbest kommer man överens om de fortsatta åtgärderna med företagshälsovården, heter det i stadens pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Asbest kan försena stadsteaterns renovering

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*