”Min första tanke var: Å nej, han springer upp och vi har barn på skolgården”

Cygnaeus skola, trafik, trafikkorsning, skolelever, barn, fotgängare, övergångsställe
Centrumskola. Cygnaeus ligger bara ett stenkast från Salutorget. ÅU-bild

När knivmannen i Åbo dödade sitt första offer på Salutorget hade skoldagen i Cygnaeus skola, ett par hundra meter från torget, redan slutat.

Men på skolgården fanns fortfarande barn i Folkhälsans eftermiddagsklubb.

Skolans rektor Nicke Wulff säger att instruktionerna för när dylikt inträffar är tydliga: alla elever och all personal ska in i skolan, dörrar ska låsas, myndigheternas vidare instruktioner inväntas och föräldrar underrättas.

Det finns en officiell informationsgång för detta. Men på fredag eftermiddag fick Wulff reda på attacken i centrala Åbo via sociala medier.

– Jag ringde eftermiddagsklubben cirka tjugo över fyra och fick veta att personalen agerat snabbt och tagit in barnen i skolan. De hade hört om det som inträffat av en förälder.

Barnen hämtades sedan rätt snabbt av sina föräldrar, säger Wulff. Någon officiell information om läget fick han inte heller senare av staden eller myndigheterna.

Oroar det dig, att du inte fick den informationen?

– Jag tänker att det var fredag eftermiddag och att man ville avvakta och vänta på mer information. Tur i oturen är att det var rätt få barn på skolgården. På fredagar hämtar föräldrarna barnen lite tidigare än normalt. Informationskedjan har fungerat tidigare, till exempel för några år sedan då en pojke omkom i en trafikolycka i centrum fick vi informationen snabbt.

Nicke Wulff. ÅU-foto

Några instruktioner om hur skolan ska diskutera detta med eleverna har Wulff inte ännu fått.

På måndag morgon kommer kollegiet att diskutera hur man går vidare.

Speciellt känslig är frågan om hur man diskuterar saken med de yngre barnen som var på ”eftis” i fredags.

– Det blir inte någon gemensam morgonsamling utan det här diskuteras i klasserna. Tyvärr kommer det att uppstå en massa ryktesspridning så vi måste vara noggranna med vad vi säger. Jag hoppas att också vårdnadshavarna pratar med sina barn hemma om det som skett.

Cygnaeus ligger ett stenkast från Salutorget. Många elever passerar torget på väg till och från skolan. Vilka var dina tanker då du hörde om dådet?

– Realismen slog en i ansiktet. Vi är en centrumskola. Å andra sidan är det nästan omöjligt att förbereda sig för sådant här. Det första jag tänkte var ”Å nej, han springer upp från torget och vi har barn på skolgården”. Men som sagt agerade Folkhälsans personal snabbt. Nu måste vi hitta ett sätt att gå vidare. Jag tror inte vi ska börja stänga in oss, även om Cygnaeus redan länge haft dörrarna låsta under lektionstid. Men visst blir det en diskussion om huruvida vi måste göra något ytterligare.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*