Mikko Hupa: ÅA:s nedskärningar håller samma takt som statens

Ser resultat. ÅA:s rektor Mikko Hupa säger att universitetet anpassat sig efter nedskärningspolitiken.

Åbo Akademis åtgärdsprogram ger resultat. Det konstaterar rektor Mikko Hupa efter att universitetsstyrelsen på torsdagen diskuterat budgeten för 2018 och de ekonomiska prognoserna fram till 2020.

Enligt Hupa har ÅA stramat åt utgifterna i samma takt som staten strypt grundfinansieringen.

År 2015 gick den statliga finansieringen lös på 107 miljoner euro, 2016 var den 102,2 miljoner och i år 97 miljoner.

– Nästa år sjunker den med ytterligare någon miljon, men inte mer än så. Det betyder att nedskärningen stabiliseras.

ÅA har kommit ner på utgiftssidan genom att säga upp personal eller inte ersätta pensioneringar. Hupa säger att man också lyckats skära i andra kostnader, till exempel hyresutgifterna.

Styrelsen tog på torsdagen också del av en långsiktig fastighetsstrategi och Hupa säger att man nu har en helhetsbild av läget.

Den största biten av den strategin utgörs av den så kallade Juslenia II-byggnaden på Henriksgatan i Åbo där Juslenia nu står.

Till den byggnaden ska Fakulteten för naturvetenskap och teknik flytta, från Axelia I och II, tillsammans med Åbo universitets kemister.

Flyttdatum, prislapp och själva byggnadens utformning är frågetecken tills hyresvärden – bolaget Finlands universitetsfastigheter – är klar med sin plan.

ÅA måste alltså fortsätta med en återhållsam ekonomisk linje nästa år. Hupa tror trots allt att budgeten inte kräver åtgärder som drabbar personalen ytterligare.

Dessutom ger statens profileringspengar, strategiska medel och de donationsmedel som ÅA fått lite svängrum, säger han.

Ny internationell linje nästa år

Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi får nästa år sitt första internationella magisterprogram. Det beslöt ÅA:s styrelse på torsdagen.

Mikko Hupa säger att programmet ”Master’s degree programme in social and cultural features” passerade den höga ribba som ÅA satt för de internationella utbildningarna.

Programmet kommer att marknadsföras genom universitetens gemensamma plattform ”Finland university” och ÅA hoppas att det kommer att locka studerande i Asien.

Terminsavgiftens negativa effekt försöker man stävja med ett stipendiesystem för begåvade studenter. Intagning blir det vartannat år.

ÅA har sedan tidigare sex internationella magisterprogram.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*