Mattila minns sitt landslagsmål

Bekant hall. Kari Mattila ser ner över PIUG-planen där han själv gjorde mål för både landslaget och Piffen. Nu spelar dottern Maria badminton där istället. Foto: Mikael Heinrichs

Handboll. För en gångs skull spelar Kari Mattila högernia. Han får bollen, tar några steg, hoppar, hittar luckan mellan de algeriska försvararnas händer och kastar iväg bollen så hårt han kan. Kastet sitter perfekt i nedre främre hörnet och Pargasbon Mattila har gjort sitt första mål i landslaget.

Datumet är den 13 december 1987, och platsen den samma som Mattila spelat hundratals matcher i tidigare, hemmaplanen PIUG.
– Det är ett mål jag aldrig glömmer. Som enda Pargasbo i landslaget fick jag så klart ett extra varmt mottagande av de över 500 åskådarna, säger Mattila nästan 30 år senare.

Finland besegrade Algeriet med 24–20, i den enda A-landskamp som Finland spelat i Pargas. Matchen och målet blev också Mattilas första och sista i Finlands tröja.
– Landslaget hade också då matcher på flera orter, och jag deltog bara i Pargas. Jag minns inte hur mycket jag spelade, men mellan en kvart och en halv timme kanske, säger Mattila.
– Det var tufft att spela med till exempel Micke Källman och Jan Rönnberg, de flesta i landslaget kom från BK-46 på den tiden.

På lördag möter Finland Holland i PIUG. Själv kommer Mattila att följa med landskampen med intresse.
– Det är på tiden att landslaget kommer till Pargas igen. Synd bara att vi inte har några egna spelare med i truppen.

I klubblaget Pargas IF spelade Mattila mest vänsternia eller mittnia. Under sina år i ligan med herrlaget, från 1980 till att Piffen gav upp serieplatsen 1997, gjorde han 1 115 ligamål trots att han spelade mycket som speluppläggare.

De bästa minnena från spelarkarriären är landskampen och de fem bronsmedaljerna med PIF i ligan.
– Vi hade otroligt tajta semifinalserier som vi förlorade då mot bland annat Sjundeå, HIFK och BK-46. Vi lyckades aldrig ta oss till final tyvärr, säger Mattila.

Mattila har också varit spelande tränare, tränare, domare och styrelsemedlem inom handbollen.
Vad är det som gör sporten så fascinerande?
– Det är en så mångsidig sport. Den är fartfylld och innehåller mycket kroppskontakt, men samtidigt är den taktisk och kräver mycket av hela laget, säger Mattila.

Den här säsongen, när PIF:s herrar spelar sin första säsong i ligan sedan 1997, har Mattila sett lagets hemmamatcher. Sonen Markus är målvakt i laget som ännu inte samlat ihop en enda poäng.
– Det är i anfallsspelet de största bristerna finns. Om man gör under 20 mål per match vinner man inte ofta, det behövs 5–10 mål till per match. Det grötar till sig i mitten då bredden i anfallsspelet saknas, lyder Mattilas analys.
Vem är den nästa landslagsspelaren från Piffen?
– Det finns många unga och lovande spelare. Men de måste träna hårt för att ha chans att komma till landslaget, det är svårt att nämna någon enskild spelare.

Finland–Holland i PIUG i Pargas på lördag kl. 17.

Läs också: Dubbelkollar allt inför landskampen

Pargas Kungörelser 17.12 1987
Pargas Kungörelser 17.12 1987

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*