Veckans recept

Bra, bättre, blåbär

9 augusti 2018 09:36 ÅU 0

Skogens blåa guld, så kan man beskriva blåbär. Blåbär är inte enbart gott och ett mångsidigt bär i matlagningen, utan även en utmärkt källa för B-, C- och E-vitamin.

Veckans recept

Exotiska hamburgare

26 juli 2018 07:00 ÅU 0

Sugen på en hemgjord hamburgare med något lite extra? Prova på tre tuffa smakkombinationer med biffar gjorda på kyckling, fisk och gris.

Veckans recept

Fisk åt folken

12 juli 2018 05:34 ÅU 0

Många anser det vara svårt att tillaga fisk och har svårt att hitta på nya rätter. Våga prova genom att leta inspiration och testa nya fiskarter, så märker man snabbt hur enkelt det är.

Veckans recept

Hemgjord glass för var och en

5 juli 2018 06:00 ÅU 0

Sommardagar (och -kvällar) som dessa kräver glass, och ingenting slår hemgjord. Oavsett ifall du har en glassmaskin eller inte kan du tillreda en krämig gräddglass eller lyxig glasspinne med Foodlys enkla recept.

Veckans recept

Säsong för grillat

28 juni 2018 05:15 ÅU 0

Att grilla är helt klart en av sommarens höjdpunkter. Plocka fram grillen ur dess vinterförvaring och duka upp för grillmat ute i solen.

Veckans recept

En smörgås till förrätt

25 juni 2018 10:42 ÅU 0

Det här är varken en crostini eller en bruschetta, utan en mellanvariant av båda. En snäppet lyxigare smörgås!

Veckans recept

Midsommar är sommarens mathögtid

14 juni 2018 10:27 ÅU 0

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Veckans recept

Härliga jordgubbar på tre sätt

7 juni 2018 09:42 ÅU 0

Jordgubbar hör verkligen till varma sommardagar, men vad allt kan du hitta på att tillreda av dem? Hur låter det till exempel med en grillad jordgubbssmörgås, en Pavlova eller en torrkaka?

Veckans recept

Somriga sallader

31 maj 2018 09:00 ÅU 0

Ja, jag vill läsa mer! Den här artikeln är exklusiv för ÅU:s betalande läsare. Våra nyhetspaket ger dig fri tillgång till alla Åbo Underrättelsers nyheter, reportage och artiklar på webben. Prova 1 månad för 1€*

Kultur

Vinrecension: Viner till påsk

21 mars 2018 00:33 ÅU 0

Letar du efter ett vin som passar både till feta fiskar typ lax, öring, röding samt till magra fiskar såsom gädda och abborre samt till skaldjur? Aarno Magnusson har svaret.

Kultur

Nya specialviner

14 mars 2018 00:38 ÅU 0

Alko lanserar specialviner totalt cirka 500 i år, nu i mars över 40 drycker.

Kultur

Mera nya rödviner

28 februari 2018 00:06 ÅU 0

Credencial Touriga Nacional passar till ljust kött såsom gris, fasan, höns, pajer och buffé med uppskärningar.

Kultur

Röda viner till vintern

21 februari 2018 15:26 ÅU 0

Peter Lehmann the Barossan Shiraz 2015. En del av musten jäste med skalkontakt i ekfat och vinet mognade ett år i ekfat varav en fjärdedel nya, skriver Aarno Magnusson.

Kultur

Nya champagner och mousserande viner

31 januari 2018 00:07 ÅU 0

Ja, jag vill läsa mer! Den här artikeln är exklusiv för ÅU:s betalande läsare. Våra nyhetspaket ger dig fri tillgång till alla Åbo Underrättelsers nyheter, reportage och artiklar på webben. Prova 1 månad för 1€*

Kultur

Viner till julhelgen

20 december 2017 00:09 ÅU 0

Många börjar julfirandet med en glögg. Bäst är Hehkuviini. Värm upp glöggen men låt den inte koka.

Kultur

Vinkällaren: Nya viner från Venetien i Italien

21 november 2017 00:00 ÅU 0

428454 Speri Valpolicella Classico. Druvor: Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Medelfylligt. 12,5% alkohol och 5 gram socker. Smak: körsbär, hallon och tranbär. Passar till pasta, pizza och pastejer. Kostar 8,99 euro för 0,375 liter. 2

Kultur

Vinkällaren: Nya rödviner

15 november 2017 00:00 ÅU 0

438157 Benedikt Baltes Buntsandstein Spätburgunder 2015 från Franken i Tyskland. Druva: Pinot Noir. Mognad 18 månader i gamla ekfat. Medelfylligt. 12,5 procent alkohol. Smak: körsbär, röda vinbär, lingon och kanel. Passar till skogsfågel, gris eller

Kultur

Vinkällaren: Nya vita viner

31 oktober 2017 00:00 ÅU 0

541457 Bonterra Chardonnay 2015 från Mendocino Country i Kalifornien. Druvor: Chardonnay, Viognier, Rousanne och Muscat. Två tredjedelar av musten jäser i ekfat, resten i ståltank. Vinet mognade 8 månader i franska och amerikanska ekfat. Torrt.

Kultur

Vinkällaren: Nya vita viner

31 oktober 2017 00:00 ÅU 0

541457 Bonterra Chardonnay 2015 från Mendocino Country i Kalifornien. Druvor: Chardonnay, Viognier, Rousanne och Muscat. Två tredjedelar av musten jäser i ekfat, resten i ståltank. Vinet mognade 8 månader i franska och amerikanska ekfat. Torrt.

Kultur

Vinkällaren: Nya rödviner

10 oktober 2017 00:00 ÅU 0

438307 Mac Murray Reserve Pinot Noir 2014 från Russian River i Kalifornien. Vinet mognnade 9 månader i franska ekfat. Fylligt. 14,5 procent alkohol. Smak: hallon, körsbär och något blommigt. Passar till skogsfågel. Det kom bara

Ingen Bild
Kultur

Vinkällaren: Nya rödviner

10 oktober 2017 00:00 ÅU 0

438307 Mac Murray Reserve Pinot Noir 2014 från Russian River i Kalifornien. Vinet mognnade 9 månader i franska ekfat. Fylligt. 14,5 procent alkohol. Smak: hallon, körsbär och något blommigt. Passar till skogsfågel. Det kom bara

Kultur

Vinkällaren: Nya vita och röda viner

3 oktober 2017 00:00 ÅU 0

VITA VINER 550447 Pohjolan Perintö Riesling Spätlese 2016 från Mosel i Tyskland. Halvsött. 11,5% alkohol och 20 gram socker. Smak: hög syra som balanserar sockermängden, något limefrukt och något aprikos. Passar till feta fiskar och

Kultur

Vinkällaren: Nya champagner och fruktvin

26 september 2017 00:00 ÅU 0

CHAMPAGNER 566564 Charles Mignon 1er Cru Premion Reserve Champagne Brut. Druvor: Pinot Noir och Chardonnay. Bubblorna skapades genom en andra jäsning i flaskan under två år. Mycket torrt, mycket syrligt. Smak: citron, rött äpple, aprikos

Kultur

Vinkällaren: Dyra men fina rödviner

19 september 2017 00:00 ÅU 0

Alla viner är från Bourgogne, gjorda på Pinot Noir. 471867 Patriarche Gevrey-Chambertin 1er cru les Combottes. 2013. Vinet mognade upp till 18 månader i ekfat. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Smak: körsbär, mogna tranbär, torkad frukt

Kultur

Vinkällaren: Mera nya vita viner

5 september 2017 00:00 ÅU 0

Det kom en hel rad med viner från Bourgogne, en del röda, andra vita. Alla hann inte till provsmakningen så till dem måste jag återkomma. Men av de som kom så testade jag alla och

Kultur

Vinkällaren: Åtta gånger vitt

29 augusti 2017 00:00 ÅU 0

598588 Running Duck Chenin Blanc 2016 från Western Cape i Sydafrika. Torrt. 13 % alkohol och 5 gram socker. Smak: gröna vinbär, päron och rabarberkompott. Passar till buffé, mager fisk, sallader och småvarmt. Kostar 20,90

1 2 3 4 5