Måste barn omhändertas för att få gå kvar i sin Åboskola?

Minister Li Andersson har i juni fattat ett beslut om att inte bevilja Lausteen perhekuntoutuskeskus specialskola Satulavuori undervisningslov för de barn som inte är placerade på Lasutis barnskyddsenhet.

Detta beslut lever inom barnens familjer som ett mörkt troll.

Detta beslut innebar för de flesta föräldrarna att igen försvara sitt barns rättigheter att gå i denna skola.

Föräldrar till dessa specialbarn är tyvärr ganska vana vid att alltid bli tvungna att försvara sina barns rättigheter.

Föräldrarna vill att dessa barn som redan har bytt specialskola i flera olika omgångar nu kunde få fortsätta i Satulavuori skola.

Är det till barnens fördel att igen bli tvungna att byta skola? Nej, det är det inte om man ser på frågan ur barnskyddslagens synvinkel.

Barnskyddslagen förutsätter öppenvårdens stödåtgärder för att man ska kunna undvika barnskyddsåtgärder, så som en omhändertagning.

I detta fall skulle det betyda att om dessa skolbarn skulle omhändertas och placeras på Laustisenheten kunde de fortsätta sin skolgång i Satulavuori.

Nu när de bor hemma får de inte göra det, enligt minister Andersson.

Antagligen har ministern inte märkt att Åbo stad och alla kranskommuner hade gett ett utlåtande där de ville att Satulavuori skola får undervisningslov också för de barn som inte är placerade i enheten.

Kommunerna och städerna är alltså mycket nöjda med denna lösning, som är till barnens fördel.

Åbo stad meddelade tidigare att de flyttar sina elever till andra enheter, detta försöker även de andra kommunerna lösa på något sätt.

Barnen kommer då igen att bli tvungna att byta skola. I detta fall kan jag påstå att det inte är till barnens fördel, om man tänker på saken ur barnskyddslagens synvinkel.

Jag vill tacka våra kommuners bildningssektorer som nu på alla sätt försöker lösa detta så att barnen kunde fortsätta sin skolgång i en specialskola där de har som målsättning att få ett grundskolebetyg, de har nämligen bytt helt tillräckligt med skolor redan nu och borde inte vara med om nya flyttarrangemang mer.

Allas målsättning borde nu vara, även ministerns, att Satulavuori skola får undervisningsrätt också för de grundskolebarn som inte är placerande i Lausteen perhekuntoutuskeskus.

Jag önskar varmt att ministern överväger sitt beslut som hon fattade i juni för att trygga barnens möjligheter att gå ut sin grundskola utan att behöva byta skola.

Då har vi nått en bra lösning som är till barnen och deras föräldrar fördel men också Satulavuori skolas. Alla har rätt till en trygg skolgång, även om man är ett specialbarn i en specialskola.

Åsa Gustafsson
Fullmäktigeledamot S:t Karins
SFP

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*