Förflytta dig till innehållet

"Märkvärdigt hur skräcken för lite vindkraft påverkar folks tänkande"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

 
Esko Salmela oroar sig i en insändare (ÅU 17.4.2019) över att kommunen inte oroar sig.
Han skriver: ”Då ett företag planerar sin verksamhet behöver det samhällets stöd och godkännande. Å andra sidan måste företaget vara öppet och uppriktigt och klarlägga sina förutsättningar att förverkliga projektet.”
Jaha?
Insändaren gäller byggande. Mig veterligen så har kommunen aldrig någonsin efterfrågat någon tilltänkt byggherres förutsättningar för att förverkliga sitt tilltänka byggande.
Det gjorde man inte heller då det byggdes två privata vårdhem i Kimito centrum. Och det skulle onekligen bli märkvärdigt om kommunen skulle börja fråga efter sådant.
Det kan kommunen inte ens göra, även om man skulle vilja.
I grundlagen (731/1999) står det att ”All utövning av offentlig makt skall bygga på lag. I all offentlig verksamhet skall lag noggrant iakttas”. (2§ 3. mom)
Det innebär att om kommunen skulle börja efterfråga tilltänkta byggherrars förutsättningar att förverkliga sitt tilltänkta byggande, så måste det finnas en laglig grund för att fråga. Någon sådan laglig grund finns inte, så vitt jag vet. Inte i markanvändnings- och byggnadslagstiftningen i alla fall.
Medborgare Salmela fortsätter: ”Det tyska bolaget EFE, som på Kimitoön planerar vindkraft till Nordanå-Lövböle, fyller inte de här kraven.”
På vilka grunder påstår medborgare Salmela detta? Hur som helst så är det en sak som inte angår kommunen, lika lite som det angick kommunen då det byggdes privata vårdhem i Kimito centrum.
”Alla är lika inför lagen. Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av … ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt …” (Grundlagen §6).
Om man ska börja efterfråga förutsättningar att förverkliga tilltänkta byggprojekt av någon, så måste man således fråga alla. Tänk om någon stenrik person skulle vilja bygga ett hus i kommunen.
Nej, det går inte, innan kommunen fått en utredning om byggherrens förutsättningar att förverkliga projektet, enligt medborgare Salmelas tankar.
Så kan det ju inte vara.
Inte ens fast Salmela hänvisar till ett tyskt bolag. Tyskt. Vindkraft. Då kommer åtminstone det här med ursprung, och måhända också övertygelse och åsikt in i bilden.
Märkvärdigt hur skräcken för lite vindkraft påverkar folks tänkande.
”Ignorantia legis neminem excusat.” (Okunnighet om lagen är ingen ursäkt.)
Ingmar Forne

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter