Förflytta dig till innehållet

Margó Storm har vinterbadat i snart tjugo år

Vid tiotiden en fredagsmorgon råder tystnad vid Ispois simstrand i Åbo.
Någon enstaka motionärer med hundar rör sig på isen. Längre ner mot vattnet vid bastun är det lika folktomt, men ute på bryggan står en man och hackar is av stegarna som leder ner i vattnet.
Åbo vinterbadare upprätthåller bryggan, bastun och omklädningsrummen vintertid.
Mannen berättar att han trivs bra i föreningen och kände sig välkommen här från första stund.
Efter några minuter visar han hur man sätter i gång ett bubbelsystem i vattnet, som hjälper till att hålla vaken öppen.

Strålande vackert vinterväder.


Änderna fick sällskap. Här i vaken vid Ispois simstrand trivs de, det är säkert det enda stället i närheten med öppet vatten, funderar vintersimmaren och Åbobon Margó Storm. Foto: Annina Suominen


Margó Storm simmar vid Ispois strand tre-fyra gånger i veckan.
Storm jobbade 36 år vid Folkhälsan i Åboland innan hon gick i pension år 2015 och hon är känd för många Åbobor efter sin långa karriär inom organisationen.
Hon trivs med att röra på sig och brukar gymma, dansa och utföra asahiyoga. Vinterbadat, eller egentligen vintersimmat, har hon gjort sedan år 2001.
– Jag mår bra av det, och jag är frisk. Jag vet ju inte hur det skulle vara om jag inte simmade, men jag vågar väl inte sluta nu för då blir jag väl sjuk, säger hon skämtsamt.
Hon säger också att hon inte rekommenderar det till vem som helst, alla måste känna efter själv om de vill testa det.

Sportlovsfirare. Både på isen och i vattnet.


Hon simmar alltid på morgonen, innan frukost. Då, innan bastun öppnar för allmänheten på eftermiddagen, passar det henne bäst.
– När jag började vinterbada så följde jag först med en kompis, då simmade vi på Runsala. Men nu trivs jag bäst med att gå ensam. Då behöver jag inte passa några tider utan kommer och går som jag vill. Det är också mycket närmare hemifrån att åka hit.
Hon har inget behov av bastu, utan det går undan; besöket räcker endast en halvtimme.
– Första gången gick jag i bastun, men sedan fick jag reda på att man kan köpa en nyckel och gå hit när man vill.
Storm simmar året runt. Sommartid är det stugan i Dragsfjärd som gäller och sedan blir det Ispois höst, vinter och vår.
Hon har inte så stor skillnad på hur kallt det är i luften när hon kliver upp, men ser till att skydda sig med simskor och simhandskar.
– Man fryser mest om händerna, säger hon.

Handskar skyddar mot kylan.


Det blir hundra simtag varje gång hon glider ner i vaken.
– I början simmade jag tjugo, men sedan var det en som sade nej, du måste ta minst femtio tag! Och sedan sade en annan, ta nu minst hundra.
När Margó Storm har simmat klart är det inte en panikartad kvinna som stiger upp och störtar mot värmen. Tvärtom säger hon ”det är inte så kallt i dag” och promenerar lugnt tillbaka mot omklädningsrummet.
Och termometern har nog visat mer på minus för hennes del – under fredagsförmiddagen låg den på minus sju.
Solen strålar, Storm tar en hastig dusch och klär på sig.
På stranden och ute på isen dyker allt flera sportlovsfirare upp.
Åbo vinterbadare (här hittar du hemsidan)
Åbo vinterbadare (Turun Avantouimarit) upprätthåller brygga, bastu och omklädningsrum på adressen Regementsvägen 51 vintertid.
Öppet: måndag, fredag, lördag och söndag klockan 15–19.45 och onsdag klockan 15–20.45.
Alla kan vinterbada, mot en avgift. Föreningsmedlemmar kan också köpa en nyckel för att kunna bada vilken tid som helst.
Bland annat så här beskriver föreningen vinterbad på sin hemsida: ”Vinterbad är avstressande och avkopplande, ensam eller i grupp. Kallt vatten främjar hälsa, förebygger förkylningar, främjar avslappning av muskler och psyke och lindrar muskelvärk. Och det är kul!”
Utrustning som krävs: Baddräkt, handduk, sittduk för bastu, gärna simskor eller -tossor mot köld, halka och hett bastugolv.

Bryggan. En dörrmatta gör den mindre hal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter