Förflytta dig till innehållet

Manskörerna i Finland firar 200 år med stor konsert i Åbo — Första manskören grundades år 1819 i Åbo

Jan Salvén koordinerar jubileumsfirandet. Foto: Emma Strömberg


Johan Josef Pippingsköld tog med sig studentsångstraditionen från Uppsala till Åbo. Här grundade han Sångsällskapet som hade sin första uppvisning inför publik år 1819. Men i och med Åbo brand år 1827 föll körverksamheten i Åbo.
Jan Salvén koordinerar de finska manskörernas 200-årsjubileum.
I Norden var traditionen med manskörer ända från början sammanbunden med studenttraditioner och ännu idag är det studentkörerna som ger nytt blod till manskörerna.
– Nya körsångare fångas upp genom studenttraditionerna, säger Salvén.
Brahe Djäknar vid Åbo Akademi är ett exempel på en livskraftig studentkör.
Jubileet firas i hela landet, men de två huvudkonserterna där man samlat de bästa körerna hålls i Åbo och Helsingfors.
– På jubileumskonserterna i Helsingfors och Åbo vill vi visa upp det bästa manskörerna har att erbjuda, säger Salvén.

300 sångare sjunger Vårt land i Konserthuset

I Åbo hålls en stor konsert i Konserthuset den 7 maj. Där uppträder Åbokörerna Brahe Djäknar och Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit. De får förstärkning av manskörer från bland annat Mariehamn, Vasa och Tammerfors.
Alla körer uppträder turvis, men i slutet av konserten sjunger alla 300 sångare tillsammans Vårt land, Suomis sång och Finlandia.
Körerna uppträder med sånger som sträcker sig över hela manskörssångens historia i Finland. Brahe Djäknar inleder med Narva marsch som är en av de äldsta manskörssångerna och andra körer framför både traditionella och helt nya verk.
Salvén berättar att manskörerna har haft en politisk prägel och haft en roll i byggandet av nationalstaten Finland.
– Manskörerna har varit en form av nationalistisk kraft som skapat en känsla av nationell gemenskap.

Sitskulturen lever

Manskörssången kommer ursprungligen från Tyskland i början av 1800-talet. Körerna kallades Liedertafel vilket betyder ungefär ”sång vid måltiden”.
Mat och sång har med andra ord varit en del av manskörerna ända sedan början. Sitskulturen kom från Sverige till Finland när Pippingsköld grundade den första manskören här.
– Också de finska körerna sjunger de första sångerna, helan och halvan, på svenska när de sitsar, berättar Salvén.
Manskörernas 200-årsjubileumsfirande är en gemensam satsning mellan den finlandssvenska paraplyföreningen Finlandssvenska manssångsförbundet och finska Suomen mieskuoroliitto.
För Salvén var det viktigt när han tog sig an uppdraget att leda jubileumsfirandet att det sker över språkgränserna, bland annat att det skrivs en gemensam historik för både de svenska och finska körernas historia och musikaliska utveckling.
– Finlandssvenska körer talar gärna om just tiden från 1819 till 1900-talets början för den var starkt finlandssvensk. Men det har inte gjorts en gemensam historik tidigare.
I kölvattnet av språkstriderna i slutet av 1800-talet grundades den första finska manskören Ylioppilaskunnan Laulajat år 1883.
Idag finns det 150 manskörer i hela landet och 5000 aktiva sångare. Mera information om jubileumsåret hittas här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter