Maijala siktar på herrlandslaget

Bytt lag. Här testar Eemeli Maijala skott i en cupmatch för två år sedan när hans dåvarande klubb PIF mötte hans nuvarande klubb ÅIFK. Blivande lagkamraten Andy Nyström försöker täcka. Foto: Johan Backas

Handboll. Eemeli Maijala sitter på läktaren när Finlands landslag möter Holland i PIUG i Pargas i morgon. I samma hall har PIF-fostrade Maijala tillbringat hundratals timmar, och det med ett mål för ögonen:
– Målet är att själv spela i landslaget någon dag. Det har jag alltid tyckt att skulle vara häftigt, säger talangen som de senaste åren spelat för Åbo IFK.

Förra helgen spelade 18-årige Maijala med U21-landslaget som var nära att kvalificera sig för VM-slutspelet. Efter en seger mot Israel och knapp förlust mot Schweiz hade VM-platsen säkrats med en tremålsseger mot värdnationen Färöarna. Men, drömmen gick om intet då Färöarna vann med ett mål.
– Det är surt att tappa en VM-plats med fyra måls marginal. Vi hade kunnat inleda matchen bättre, utmanat mera och skjutit modigare. Kanske vi led av någon form av mental blockering, funderar Maijala.

I övrigt trivdes han på turneringen, rutinerad juniorlandslagsman som han är vid det här laget.
Med 1 200 personer på läktarna var stämningen på topp.
– Jag gjorde två mål mot Israel, men i övriga matcher var jag mera som en försvarsspecialist. Schweiz hade stora grabbar och tyvärr lyckades vi inte spela så bra mot dem.

Maijala, 177 centimeter lång och 83 kilogram tung, har ett klart svar på frågan varför han är så bra på att försvara.
– Det har alltid varit lätt för mig. Jag är snabb och stark vilket gör saken enklare. Men det är klart att det blir svårt när man möter spelare som är två meter långa och väger 100 kilo, säger Maijala.
Hur känns det att gå upp mot sådana spelare och veta att det kommer att göra ont?
– Jag börjar bli ganska van, det gäller att ge tillbaka bara. Attityden är det viktigaste.

27 mål i år. Eemeli Maijala har gjort mål på 49 procent av sina kast. Foto: Hannes Nyberg

Anfallandet inte var Maijalas ansvarsområde i VM-kvalet och han vet vad han måste förbättra för att göra flera mål också i klubblaget ÅIFK.
– Jag har haft problem med ena axeln, men nu är det inte akut längre så jag måste träna på kasten. I en mot en-lägen är jag ganska bra, så med ett bättre kast skulle det vara ett större hot.

ÅIFK:s säsong har inte varit någon dans på rosor. Två segrar mot nästjumbon Dynamo Riihimäki och en mot jumbon PIF är alla poäng klubben lyckats håva in. Maijala tycker det är små marginaler som avgjort flera matcher, och själv känner han att han gått framåt mycket under året.
– Att vi fick några kroater som förstärkning har gett mycket. Det betyder att kampen om speltid är hårdare, och träningarna blir mera utmanande, säger Maijala.

Fostrarföreningen PIF spelar för första gången på 20 år i ligan, vilket ger en extra krydda.
– Det är roligt att också PIF spelar i ligan, jag har många gamla spelkamrater där. Derbyt var lite nervöst till en början men sedan blev det mera avslappnat.
Övervägde du i något skede att byta till PIF-dressen?
– Nej, det var ett ganska lätt beslut att välja ÅIFK. Tränaren Besim Qerimi har ännu mycket att ge mig, och ÅIFK kändes som det bättre laget.

Maijala går nu i idrottsgymnasiet Kerttulin urheilulukio. I höst, efter 3,5 år i skolan, är det tänkt att han ska få studentmössan på huvudet. Vad som händer efter det är oklart.
– Jag har funderat mycket på det, men är ändå inte säker ännu. Kanske någon handelshögskola eller något inom idrottsvetenskapen.

LÄS OCKSÅ:

Mattila minns sitt landslagsmål

Dubbelkollar allt inför landskampen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*