Lyckad sommar för simskolorna i Pargas — rekordmånga avlade högre märken

Barn i vattnet.
Simskolorna i Pargas har ordnats på Airisto, Bläsnäs, Lillholmens och Mustfinns badstränder. Bilden är tagen vid Malmnäs simstrand. Foto: Erica Kraappa.

Under fyra veckors tid i juli har 148 barn i åldern fem till tretton år deltagit i Folkhälsans simskolor i Pargas.

Simlärarna Emelia Karlsson, Malin Wahtera och Ann-Sofie Ramstedt har tillsammans med lekledarna Ida Silver, Antonia Holm och Sara Laurén dragit sju simskolor på Airisto, Bläsnäs, Lillholmens och Mustfinns badstränder.

Testade ny gruppfördelning

Tidigare år har Folkhälsan i Pargas haft sex simskolor, men i år prövade man ett nytt koncept och delade upp den sista senare simskolan i två grupper som gick samtidigt.

Den ena var en mer traditionell grupp och den andra en mindre teknikgrupp med egen simlärare.

Det nya arrangemanget gjorde det enklare för familjer med flera barn att kombinera sina barns simskolor. I år kunde ett yngre syskon delta i den traditionella simskolan där man leker lite mer, medan ett äldre syskon samtidigt kunde delta i teknikgruppen där eleverna koncentrerar sig mer på själva simmandet.

Barn och vuxna är samlade på en strand. En vuxen kvinna lägger en blomkrans på en pojkes huvud.
Simlärare Emelia Karlsson kransar simmagister Kevin Sjöstrand. Foto: Erica Kraappa.

Rekordmånga avlade högre märken

Vid Folkhälsan i Pargas hoppades man att det nya arrangemanget skulle locka fler lite äldre barn som inte är så intresserade av att delta i lekarna till att ta även de mer krävande märkena.

Och den nya satsningen verkar ha burit frukt för i år har rekordmånga barn de facto avlagt de högre märkena och fem simskoleelever har blivit simkandidater, tio simmagistrar och tre primusmagistrar.

Primusmagister är det sista simmärket som finns att ta.

Varierande väder höll algerna borta

I år har vädret varit ytterst växlande och simskolebarnen har tagit sig till stranden i såväl fullt solsken som i kall vind och regn.

Tack vare det varierande vädret har algerna hållit sig borta från stränderna och enligt Folkhälsan i Pargas har man endast tre gånger under de fyra veckorna som simskolan pågått varit tvungen att byta badstrand till följd av alger.

Fem unga kvinnor klädda i Folkhälsan-skjortor står och håller om varandra på en strand.
Lekledarna Antonia Holm och Ida Silfver tillsammans med simlärarna Malin Wahtera, Emelia Karlsson, Ann-Sofie Ramstedt. Foto: Erica Kraappa.

Alla barnen lär sig om livräddning

Utöver att barnen som går simskolan lär sig simma får de även information om livräddning.

Under simskolan har alla grupper en livräddningsdag då barnen får testa sina flytvästar och pröva på olika räddningsredskap.

I teknikgruppen fick man under livräddningsdagen besök av Pargas Frivilliga Brandkår som berättade för gruppen om hur de bär sig åt då de gör en yträddning.

Årets kandidater, magistrar och primusmagistrar
Simkandidater:
Edvin Mäkinen, Albin Mäkinen, Freja Sjöblom och Astrid Sunden
En av eleverna önskade förbli anonym.
Simmagistrar:
Kevin Sjöstrand, Adrian Laulajainen, Emma Ivaska, Bruno Sunden, Aurora Aalto, Arnvid Paavola, Isabella Kallinen, Linus Airosto, Filip Sunden och Emilia Andersson.
Primusmagistrar:
Bruno Sunden, Edvin Holm och Amelie Storgård.

Artikeln korrigerad med rätt namn och strand 7.8 kl 19.24.

2 Kommentarer

  1. Kommentar till den fina artikeln om simskolan i Pargas: två av bilderna är tagna i Malmnäs strand. Den mittersta, med hopptornet, är dock från Bläsnäs.
    Vet inte om det behöver rättas till, men iaf.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*