Lyckad rekrytering i Egentliga Finland

Här byggs fartyget Mein Schiff 6 vid Åbovarvet, Meyer Turku. Varvet har nu 1600 anställda men antalet ska utökas till 1800 på grund av nya fartygsbeställningar. Lehtikuva

Valmet Automotive i Nystad, varvet i Åbo och gruvutrustningstillverkaren Sandvik i Åbo rekryterar för tillfället mycket folk. Företagen uppger att de hittills fått in en massa ansökningar av kunnigt folk.

Bilfabriken i Nystad ska anställa över 1 000 arbetstagare och över hundra tjänstemän i år, säger kommunikationschefen Mikael Mäki. Under den första anställningsrundan i november-december anställde fabriken 250 personer.

– Vi fick nästan 2 600 ansökningar. Såväl mängden som kvaliteten på de som sökte motsvarade våra förväntningar, säger Mäki.

Fabrikens massiva behov av ny personal beror på att man ska börja tillverka Mercedes-Benz-stadsjeepen GLC. Därför har fabriken annonserat efter ny personal i hela Finland, inte bara i närregionen.

Även Åbovarvet har fått mycket ansökningar, säger varvets kommunikationschef Tapani Mylly.

Varvet har nu omkring 1 600 anställda och ska utökas till 1 800 de närmaste åren i och med beställningarna av stora kryssningsfartyg. Dessutom nyanställer varvets underleverantörer.

– Vår ålderspyramid är av det slaget att vi har många som närmar sig pensionsåldern, så man kan addera några hundra personer till på grund av pensioneringarna, säger Mylly.

Sandvik berättade i slutet av december att de tänker fördubbla sin produktion i Åbo. De har åtminstone anställt femtio nya arbetstagare, och övervägde i slutet av december att anställa ytterligare hundra.
I juni 2015 var Sandvik på väg att läggas ner, men beslutet ändrades eftersom det gick bättre i branschen. Läs om hur fabriken räddades här.

FNB/ÅU

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*