Lyckad hungerdagsinsamling i Åboland

ÅU-foto

Finlands Röda Kors hungerdagsinsamling inbringade i år 35 000 euro i Åboland. Summan är visserligen cirka 15 000 euro mindre än i fjol, men trots det ligger Åboland med sina cirka 23 000 invånare i topp då det gäller viljan att hjälpa.

I allmänhet ligger medeltalet per capita på cirka 30 cent, här är summan en god bit över en euro, säger verksamhetsledare Annalena Sjöblom vid Röda Korsets Åbolands distrikt.

Att så många lokalavdelningar sålde lunch till förmån för insamlingen visade sig vara ett bra koncept.

– Sopp- och matförsäljningen uppskattades av alla och allt gick åt som smör i solsken, säger Sjöblom.

Röda Korsets avdelning i Västanfjärd gjorde succé med sin rotmos. Foto: Röda Korset

Insamlingsmedlen går till Finlands Röda Kors katastroffond. Pengarna används till katastrofhjälp och utvecklingssamarbete ute i världen och till att hjälpa offer för plötsliga olyckor här hemma. Pengarna har inte öronmärkts för något visst ändamål och kan därför snabbt användas i nödens stund.

Att resultatet av insamlingen blev så pass mycket sämre än i fjol beror delvis på att Röda Korset har haft svårt att rekrytera insamlare, men också på att folk sällan har kontanter på sig då största delen av betalningarna sköts med kort i dag. En tredje orsak är att katastrofnyheterna aldrig verkar ta slut.

Annalena Sjöblom. ÅU-foto

– Nu har vi jordbävningen i Mexico och stormarna i Karibien. Kanske folk börjar bli lite bedövade. Men behovet av hjälp ökar hela tiden samtidigt som staten skär i u-landsbiståndet. Därför bör vi förnya oss och hitta nya insamlingsmetoder. Ett sätt är att bli månadsdonator, antalet ökar hela tiden och de är guld värda, säger Sjöblom.

Sammanlagt samlade Röda Korset i Egentliga Finland in 125 000 euro.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*