Lucia lyste upp staden

Hela luciatåget med ljusen tända. Från vänster: Linn Eriksson, Ida Öhman, Jessica Lindholm, Elin Symes, Anna Jantunen. Foto: Matilda Saarinen

Redan vid klockan fem var domkyrkan fylld av människor som hade kommit för att höra luciatåget sjunga och se ljusen i luciakronan tändas. Trots att flickorna hade en väldigt lång dag bakom sig gick deras leenden från öra till öra då de skred in i domkyrkan.

Åbo Svenska församlings barnkör sjöng stämningsfullt under andakten. Foto: Matilda Saarinen

Förutom sångerna ”Gläns över sjö och strand” och ”Nu så kommer julen” som luciatåget med lucian Jessica Lindholm och tärnorna Linn Eriksson, Anna Jantunen, Ida Öhman och Elin Symes sjöng, fick publiken även lyssna till ett par sånger framförda av Åbo Svenska Församlings barnkör och tal av präst Maria Wikstedt.

Präst Maria Wikstedt tänder ljusen i luciakronan. Foto: Matilda Saarinen

Mimika Hindersson och Jenny Knuts var två av de flera hundra som hade tagit sig till domkyrkan för att lyssna på lucia.

– Vi brukar inte annars vara och titta på Åbos lucia, men vi känner lucia, så därför är vi här i år, förklarade Knuts.

En orsak till att många besöker luciaandakten är för den fina julstämningen den ger. Det var även en orsak för Hindersson och Knuts.

– Det var verkligen fint, men luciatågets del var lite kort. Men vi ska nu vidare till Hansa för att se dem uppträda en gång till, sade Hindersson.

Jenny Knuts och Mimika Hindersson ville se åbo lucia i år efter som de känner Jessica Lindholm. Foto: Matilda Saarinen

Efter andakten åkte luciakortegen genom centrum till hansa köpcentrum. Ett par hundra personer hade samlats nere på hansatorget för att se luciatåget uppträda uppe på en av balkongerna.

Kvällens sista öppna uppträdande. Luciatåget tillsammans med Isak Palm och Casimir Lindström på gitarr. Foto: Matilda Saarinen

Åbolucia är en tradition som har ordnats på samma sätt av Folkhälsan sedan år 1979, vilket gör Jessica Lindholm till den trettioåttonde Åbolucian.

Matilda Saarinen

Missade du uppträdandet i domkyrkan? Se det här.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*