Lokalt nej till Berner

Kalevi Kallonen påpekar att det ingenstans i Finland uppbärs avgifter för vägar, så då bör inte heller skärgårdens förbindelsebåtar avgiftsbeläggas. Här på en bild från november i färd med att försöka övertyga minister Anne Berner. Foto: Privat

Kimitobon Kalevi Kallonen, ordförande för centerpartiets Skärgårdsutskott, hoppas fortfarande att kommunikationsminister Anne Berners (C) idé om avgifter på förbindelsebåtarna skulle skrotas.

– Vårt utskott sände den 19 december ett skarpt uttalande till Helsingfors om att förbindelsebåtarna är skärgårdens livsvillkor som inte får försämras. Om avgifterna införs så kommer de att göra så stor skada att den ekonomiska nyttan – ifall det alls uppstår en sådan – blir långt mindre än de inkomster som skärgårdsturismen ger samhället.

Kallonen tror att centerpartiets distriktsstyrelse för Egentliga Finland vid sitt möte på tisdag tar upp frågan. Kallonen är medlem i distriktsstyrelsen.

– I höstas meddelade vi att vår distriktsstyrelse enhälligt sade nej till Berners lagförslag, och vår ståndpunkt har knappast ändrat. Jag hoppas det här lagförslaget förfaller och inte går vidare. Så har det ju gått med många andra lagförslag också. Jag har pratat också med statsminister Juha Sipilä (C) men han sade att han ännu inte vill ta ställning.

Finns det förståelse för er åsikt i partiets övriga distrikt i Finland?

– Det kan jag inte svara på, men vi har som sagt vänt oss till partistyrelsen redan i höstas och kommer säkert att göra det på nytt, säger Kallonen.

Han tillägger att distriktsstyrelsen i Egentliga Finland på tisdag ska diskutera också Berners förslag om metoder att övervaka hur mycket varje bilägare kör.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*