Li Andersson betonar värderingar, Ville Tavio säger att asylpolitiken gynnar terrorister

Li Andersson. ÅU-foto

Åbopolitikerna Li Andersson, Vänsterförbundets ordförande och riksdagsledamot, och Ville Tavio, riksdagsledamot för Sannfinländarna drar olika slutsatser av fredagens våldsdåd på Salutorget.

Andersson säger i sitt pressmeddelande att terrorism är ett komplex och svårt fenomen att ingripa i. Trots det måste man ingripa.

– Allt annat vore att vanära offrens minne och demokratin.

Andersson ser inbördeskrig, desperation och en framtid utan hopp som den grogrund som islamistiska extrema rörelser bygger på. Också den globala vapenhandeln gör sitt, även om inga av dessa faktorer förklarar terroristernas respektlöshet för människoliv.

– Efter våldsdåd som skapar rädsla är det viktigt att vi som samhälle inte ger upp vår frihet och våra värderingar eller att vi låter fördomar och rasism härja i tragedins skugga.

Tillit till myndigheterna och samarbete som förebygger radikalisering är vid sidan av övervakning effektiva åtgärder mot verkliga hot, säger Andersson.

Ville Tavio. ÅU-foto

Valle Tavio menar att den inre säkerheten i Finland håller på att gå förlorad på grund av en ansvarslös regering.

Huvudansvariga är statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) som enligt Tavio har en utopistisk syn på invandringen. Det är farligt att regeringen tonar ner kopplingen mellan Finlands invandringspolitik och terrorism, säger Tavio i ett pressmeddelande.

– Terrorister ska bekämpas med hårda tag inte välkomnas att njuta av socialbidrag.

Tavio menar vidare att asylsystemet är en genomfart för illegal invandring. Också terrorister använder sig av den. Finland måste bli ett mindre attraktivt land eller införa gränskontroller, säger Tavio som vill se att flyktingar placeras i flyktingcenter nära det egna hemlandet.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*