Lejonens osannolika VM-saga komplett – Anttilas mål säkrade bragdguldet!

Marko Anttila. Foto: leijonat.fi

Ett sista mirakel krävdes mot Kanada – och Lejonen svarade upp mot beställningen.
Marko Anttila satte två finalmål, Kevin Lankinen räddade allt och Finland fullbordade en av VM-historiens största sensationer.
Finlands landslags ishockeymålvakt på isen

Kevin Lankinen. Foto: leijonat.fi

Historien upprepade sig på precis alla sätt. Jukka Jalonen och Bratislava är en gyllene kombination.
2011 ledde Jalonen Lejonen till VM-guld i Slovakien. Åtta år senare upprepade han bedriften i en smått ofattbar turnering.
Finland skickade en av de mest anonyma landslagstrupperna någonsin till vårens VM. Den åkte dit och grävde guld.

Ostoppbara

Ingenting kunde stoppa den blåvita lagmaskinen. Inte Sverige i kvartsfinalen, inte Ryssland i semifinalen och inte Kanada i finalen.
Lönnlöven gjorde ett väldigt gott försök i söndagens högdramatiska uppgörelse om VM-titeln.
Kanada jagade sitt 27:e guld genom tiderna, men Marko Anttila käkade upp det hoppet.
Två mål från Finlands pinfärska nationalhjälte vände finalen och säkrade ett fullständigt osannolikt VM-guld. Lejonen vann med 3–1 och startade en blåvit guldyra som lär pågå ett tag.

Anttila målskytt igen

Finalen började inte bra för Finland. Kanada hade läst läxan och stressade de finländska backarna i egen zon.
I och för sig hann Oliwer Kaski bomma en straff i matchinledningen, men när Shea Theodore skickade in 1–0 var det fullständigt rättvist.
Kanada fortsatte att ligga på och Lejonen såg ut att vara ett nummer för litet. Att det bara var ett uddamålsunderläge efter tjugo minuter var en skänk från ovan.
I första pausen vaknade Lejonen. De hittade spelet och Marko Anttila behövde bara ett par minuter för att kvittera.
Landets nya nationalhjälte gjorde mål för tredje matchen i följd när han hittade luckan mellan Matt Murrays benskydd.
Efter sju mållösa drabbningar har Anttila klivit fram när insatserna höjts. Lagkaptenen såg till att Finland hade likaläge inför sista perioden.

Lankinen spelade strålande

Och det var inte slut där.
Anttila, som gjorde elva mål i Jokerit under den gångna KHL-säsongen, tryckte upp 2–1 i nättaket i början av den tredje perioden.
Anttilas fjärde mål på fyra VM-dagar såg till att Lejonens vändning var ett faktum. Efter fullträffen blev det ett väntat totaltryck mot det finländska målet.
Kevin Lankinen växte fram till den andra stora guldhjälten när han räddade puck efter puck. Efter en knepig säsong i Nordamerika har Lankinen överträffat alla förväntningar som Lejonens förstemålvakt i VM.
Lankinen stod lugn som en filbunke i puckregnet. Kanada skapade chans på chans, men det fanns inga luckor hos Lankinen.
I stället satte Harri Pesonen 3–1 med några minuter kvar. Det målet säkrade slutligen Finlands tredje VM-guld genom tiderna.
Efter 1995 och 2011 kan vi foga 2019 till de blåvita guldvårarna. Och för andra gången är det Jukka Jalonen som är hjärnan bakom triumfen.

En kommentar: “Lejonens osannolika VM-saga komplett – Anttilas mål säkrade bragdguldet!

1. Tom Nurmi skrev

Målvakten Kevin Lankinen är verkligen värd en eloge. Han är den enda spelare som ensam svarat för målvaktsinsatsen under hela speltiden. Alla andra fick ju ha vilopauser. Det samma gäller jvisserligemn normalt för varje målvakt,men deras insatser premieras/värderas sällan i samma grad som målskyttarnas. Visst är det de gjorda målen som är avgörande och räknas, men räddningarna borde få högre status.